Uutinen / 30.11.2016

Jäähdytys kannattaa tehdä putkiremontin yhteydessä

Kun taloyhtiöön tehdään putkiremontti, kiinteistöön on järkevä asentaa samalla myös kaukojäähdytys. Töölöläisessä kerrostalossa uusittiin lisäksi kaasujohdot.

Putkiremontteja ei onneksi tarvitse kiinteistössä tehdä kovin usein. Kun urakkaan ryhdytään, kannattaa samaan yhteyteen miettiä muut kiinteistössä lähitulevaisuudessa tarvittavat ratkaisut, jotka saadaan kustannustehokkaasti toteutettua putkiremontin yhteydessä. Näitä voivat olla esimerkiksi sähkötyöt tai asuntojen jäähdytys.

Töölöläiseen kerrostaloon asennetaan parhaillaan menossa olevan putkiremontin yhteydessä kaukojäähdytys. Talo on rakennettu vuonna 1925 ja siinä on 49 huoneistoa. Putkiremontti on jo täydessä vauhdissa, ja valmista on kesällä 2017.

- Paras kustannustehokkuus saadaan, kun rakennusteknisten töiden yhteydessä saadaan hoidettua monta asiaa yhdellä kertaa, asiakkuuspäällikkö Reijo Lemetyinen Helenistä kertoo. – Asumismukavuutta olennaisesti lisäävän kaukojäähdytyksen asentaminen on vanhoissa taloissa järkevä ajoittaa juuri putkiremontin yhteyteen.

Museokatu 34:ssä sijaitsevaan kiinteistöön uusitaan putkiremontin yhteydessä myös kaasujohdot. Remontti-investointia taloyhtiö rahoitti myymällä ullakon rakennusoikeudet. Ullakko rakennetaan nykypäivän rakentamismääräysten mukaan, joten kaukojäähdytys oli luonnollinen valinta.

Taloyhtiössä on aiemmin tehty julkisivuremontti ja sen jälkeen uusittu ikkunat. Putkiremontin jälkeen uusitaan vielä patteriventtiilit.

- Putkiremontin suunnitteluun valittiin osapuolet, jotka ovat kokeneita ja osaavat suunnitella vanhoja taloja. Työhön valittiin poikkeuksellisesti pieniä toimistoja joista rakennetiin yhteenliittymä ja tämä riski kannatti, kertoo taloyhtiön isännöitsijänä toimiva Jyrki Harju.

Isännöitsijä Harju kiittää erityisesti suunnittelun onnistumista; remontin suunnittelutyö tehtiin todella hyvin ja kaikki asiat otetiin huomioon. Kokeneet suunnittelijat osasivat isännöitsijän mukaan jo etukäteen huomioida monta asiaa. Kun jäähdytystä taloon toivottiin, todettiin, että järkevintä ja edullisinta se on tehdä juuri putkiremontin yhteydessä. 

Remontin toteutuksessa jatkettiin samaa linjaa urakan valvojan sekä urakoitsijan suhteen ja päädyttiin pieniin toimijoihin.

- Remontin valmiusaste on tällä hetkellä jo 65 %, ja asiat etenevät mallikkaasti. Osakkaat ja asukkaat ovat tyytyväisiä ja aikataulu on pitänyt, Jyrki Harju kertoo.

Säädöt kuntoon