Uutinen / 14.4.2016

Suomen suurin aurinkovoimala käynnistyi

Suomen suurin aurinkovoimala otettiin tänään käyttöön Helsingin Kivikossa. Helen Oy:n aurinkovoimalassa on lähes 3000 aurinkopaneelia, ja sen arvioitu vuosituotanto vastaa noin 350 kerrostalokaksion vuosikulutusta.

Teksti: Marina Galkin-Aalto

Yhteensä Helenin aurinkovoimalat - Kivikko ja vuosi sitten käynnistynyt Suvilahti - yltävät teholtaan yli megawattiin. Tämä on noin 13 % koko Suomen verkkoon kytketystä aurinkosähkötuotannosta.

Uuden aurinkovoimalan lähes 3000 aurinkopaneelia asennettiin talven ja kevään kuluessa Kivikon hiihtohallin katolle, ja ne kaikki tuottavat nyt sähköä.

Olennainen osa Suomen suurinta aurinkovoimalaa on myös Pohjoismaiden ensimmäinen megawatt station -aurinkoasema, jossa paneelien tuottama tasavirta muutetaan vaihtovirraksi ja edelleen 20 000 voltin jännitteeseen jakeluverkkoa varten. Aurinkoaseman laitteiston vaihtosähköteho on yksi megawatti.

Paneelit vuokrataan nimikkopaneeleina. Oma paneeli maksaa 4,40 € kuukaudessa, ja paneelin tuotto hyvitetään asiakkaan sähkölaskussa. Ensimmäiseltä kuukaudelta, huhtikuulta, asiakas saa hyvityksen, mutta veloitusta ei peritä. Kivikon aurinkopaneeleista on jo vuokrattu lähes puolet.

 - Nimikkopaneelin hankkineet ihmiset ovat konkreettisesti vaikuttaneet siihen, miten maassamme tuotetaan sähköä. Jos Kivikon aurinkopaneelit myydään loppuun, rakennamme kolmannen voimalan samalla periaatteella. Asiakkaamme päättävät! sanoo projektinjohtaja Atte Kallio.

 - Vireillä on myös täysin uusia tuote- ja palvelumalleja. Voimme mm. rakentaa, rahoittaa ja ylläpitää teollisuuskiinteistöjen aurinkovoimaloita. Tällöin asiakas voi keskittyä ydinliiketoimintaansa saaden kuitenkin hyödyt oman kiinteistönsä aurinkovoimalasta ilman alkuinvestointia, Kallio kertoo.

Seuraa, paljonko aurinkopaneelit tuottavat!

Videokuvaa Kivikon aurinkovoimalasta sekä aurinkovoimalan tuotantoa voi seurata lähes reaaliajassa Helenin nettisivuilla. Luvut saadaan näkyviin lähipäivinä, kun alkuvaiheen testaukset on saatu valmiiksi. Myös Suvilahden aurinkovoimalan tuotanto näkyy samalla sivulla.

Aurinkopaneeleita

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus Aurinkoenergia