Uutinen / 18.1.2017

Helsingin sähkövarasto näytti kykynsä

Helenin Suvilahden sähkövarasto on ollut käytössä lähes puoli vuotta. Sähkövarastolla on monia erilaisia käyttötapoja, ja ensimmäistä kertaa niitä testataan yhtä aikaa aidossa ympäristössä.

Pohjoismaiden suurin sähkövarasto liitettiin elokuussa osaksi yhteispohjoismaista sähköjärjestelmää, jolloin Helen aloitti Helen Sähköverkko Oy:n ja kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj:n kanssa kolmivuotisen sähkövarastojen hyödyntämistä edistävä tutkimushankkeen.

Suvilahden sähkövarastolla on nyt ensimmäisten käyttökuukausien aikana onnistuneesti pystytty tuottamaan yhtäaikaisesti sekä nopeaa taajuusohjattua tehonsäätöä kantaverkon tarpeisiin, että loistehon kompensaatiota ja jännitteen ylläpitoa jakeluverkon tarpeisiin. Lisäksi sähkövarasto on paikallisesti tehostanut Suvilahden aurinkovoimalan hyödyntämistä tasoittamalla sen tuotantoa.

- Tänä vuonna tulemme lisäämään yhtäaikaisesti toteutettaviin toimintoihin myös Kalasataman metroaseman sähkönsyötön. Metro aiheuttaa kiihdyttäessään ja jarruttaessaan sähköverkkoon isoja muutamia sekunteja kestäviä tehopiikkejä, jotka kuormittavat sähköverkkoa huomattavasti. Jatkossa sähkövarasto pystyy loiventamaan näiden tehopiikkien vaikutusta kaiken muun toimintansa ohessa, kertoo kehityspäällikkö Juha Karppinen Helenin blogissa.

Koskaan aikaisemmin ei ole yhdellä laitteistolla pyritty tekemään yhtä montaa samanaikaista toimintoa osana älykästä sähköjärjestelmää kuin nyt Suvilahden sähkövaraston avulla tehdään.

Sähkövarasto