Uutinen / 21.9.2017

Jounin Kaupalle Napapiirin suurin aurinkovoimala

Äkäslompolossa toimiva Jounin Kauppa käyttää pian itse tuotettua aurinkosähköä. Myymälässä sähköä kuluu erityisesti kylmälaitteisiin ja valaistukseen.

Äkäslompololainen Jounin Kauppa on kasvanut pienestä kyläkaupasta kauppakeskukseksi ja kivijalkakaupasta verkkokauppaan. Kaupan nykyinen pinta-ala on 2000 m2, ja kaupassa asioi vuosittain lähes 800 000 asiakasta. Idearikas kolmannen sukupolven kauppias Sampo Kaulanen kehittää yrityksensä liiketoimintaa vauhdikkaasti ja ympäristönäkökulmat huomioiden. Kaupparakennus lämpiää maalämmöllä, hukkalämmöt otetaan talteen ja hyödynnetään. Kesäisin maalämpö toimii myös jäähdytysjärjestelmänä. Viilennyksessä hyödynnetään ympäristöystävällistä hiilidioksidia.

Kaupan katolle rakennetaan koko katon peittävä aurinkovoimala, johon tulee noin 1080 paneelia. Koko voimalan teho on 292 kWp ja se kuuluu Suomen suurimpiin.

- Meillä liiketoimintaa kehitetään kestävän kehityksen mukaisesti ja ympäristöasiat huomioiden. Käytämme uusiutuvaa energiaa ja kiinnitämme huomiota myös energian kulutukseen. Kaikki valaisimet on juuri vaihdettu ledeihin, kauppias Sampo Kaulanen kertoo. – Oma aurinkovoimala oli haaveena jo uutta kaupparakennusta rakennettaessa ja nyt se on mahdollista toteuttaa.

Jounin Kaupan aurinkovoimalan rakentamisesta ja ylläpidosta vastaa Helen Oy. Jounin Kauppa ostaa vaivattomasti sähköä kuten ennenkin. Osa sähköstä tulee jatkossa kuitenkin oman kiinteistön aurinkovoimalasta.

- Valon määrä pohjoisessa yltää yöttömän yön ansiosta vuositasolla lähes Etelä-Suomen lukemiin. Lumitilanne vaikuttaa kuitenkin olennaisesti sähkön tuotantoon, kertoo aurinkoliiketoiminnan päällikkö Atte Kallio Helenistä.

Uudessa aurinkovoimalassa testataan erityisesti pohjoisiin olosuhteisiin suunniteltua, GreenEnergy Finlandin (GEF) kehittämää paneelien kiinnitysjärjestelmää sekä uutta energiataseen- ja kysynnänjoustopalvelua, joka mahdollistaa aurinkovoimala-asiakkaalle lisätuloja.

Aurinkovoimalan asennuksista vastaa GEF.

Aurinkovoimala ilman investointeja

Helenin tavoitteena on ilmastoneutraali tulevaisuus. Helen kasvattaa uusiutuvan energian osuutta omassa tuotannossaan ja haluaa tukea myös yrityksiä kohti ilmastoneutraalimpaa energiantuotantoa. Helenin tarjoama ”Aurinkovoimala ilman investointeja” -malli on yrityksille mahdollisimman riskitön vaihtoehto. Palvelumaksu on sidoksissa aurinkovoimalan tuottoon. Jos voimala ei tuota, asiakas ei myöskään maksa. Useimmiten aurinkosähkö omasta voimalasta on edullisempaa kuin verkosta ostettu sähkö. Tämä edellyttää yleensä yli 1000 neliömetrin kattopinta-alaa, jolle mahtuu noin 400 aurinkopaneelia.

Faktat:

• Aurinkovoimala käsittää noin 1080 paneelia.
• Voimalan teho on 292 kWp.
• Kohteessa testataan uutta pohjoisiin olosuhteisiin suunniteltua kiinnitysjärjestelmää.
• Kohteessa testataan uutta energiataseen- ja kysynnänjoustopalvelua.