Uutinen / 12.6.2017

Helen tuo aurinkovoimaa ja sähkövaraston Vantaalle

Helen toteuttaa, rahoittaa ja ylläpitää logistiikkakeskuksen katolle Vantaalle rakennettavan aurinkovoimalan. Helen toimittaa osaksi kokonaisuutta myös älykkään sähkövaraston. Tämä on Suomen ensimmäisiä kohteita, missä energiayritys ohjaa älykkäästi aurinkovoimalan ja sähkövaraston yhdistelmää asiakkaan tiloissa.

Teksti: Marina Galkin-Aalto

HUB logisticsin Eteralta vuokraaman kiinteistön katolle Vantaalle nousee kesän aikana lähes 600 paneelin aurinkovoimala, josta HUB saa sähköt käyttöönsä. Asiakkaalta ei edellytetä pääomaa eikä investointeja. Helen toimittaa osaksi kokonaisuutta myös teollisen mittakaavan älykkään sähkövaraston.

- Tämä on Suomen ensimmäisiä kohteita, missä tulemme ohjaamaan älykkäästi aurinkovoimalan ja sähkövaraston yhdistelmää asiakkaan tiloissa. Siinä hyötyvät sekä asiakas että sähköverkko. Myöhemmin saadaan sähköauton lataus ja muita kiinteistön kuormia samaan kokonaisuuteen, kertoo aurinkoliiketoiminnan päällikkö Atte Kallio Helenistä.

Aurinkovoimalalla tulee olemaan tehoa 150 kWp, ja se tuottaa vuodessa noin 125 000 kilowattituntia aurinkosähköä. Tämä tulee kattamaan arviolta 10-20 prosenttia HUB:in logistiikkakeskuksen sähkön vuosikulutuksesta.

Sähkövarasto puolestaan auttaa asiakasta käyttämään tuotetun aurinkosähkön tehokkaammin oman kiinteistönsä tarpeisiin. Sähkövarasto tuottaa lisäarvoa myös silloin, kun kiinteistössä tuotettua aurinkosähköä ei riitä varastoon asti.

- Silloin kun asiakas ei itse tarvitse sähkövarastonsa koko kapasiteettia, Helen voi hyödyntää ylijäävän käyttöajan ja ohjata laitteistoa sähköverkon tukemiseen. Yhteiskäytön lisäarvo jaetaan asiakkaan kanssa joko suoraan sähkövarastopalvelun hinnassa tai vaihtoehtoisesti erillisinä hyvityksinä, sanoo kehityspäällikkö Juha Karppinen Helenistä.

- Vantaan Hakkilan 20 000 m2:n kiinteistö valmistui keväällä. Jo suunnitteluvaiheessa varauduttiin ison aurinkovoimalan rakentamiseen. Paitsi käyttäjät, myös sijoittajat kiinnittävät yhä enemmän huomiota kohteiden ympäristöystävällisyyteen, toteaa Eteran reaalisijoitusjohtaja Jukka Reijonen.

- Logistiikkakeskuksessamme Hakkilassa on paljon uutta teknologiaa. Siksi haluamme olla mukana eturintamassa myös energiankäytössä ja testata sähkön varastointia ensimmäisten joukossa, kertoo HUB logisticsin omistaja ja hallituksen puheenjohtaja Aarno Törmälä.

Aurinkovoimala ilman investointeja

Aurinkopaneelit

Helenin tavoitteena on ilmastoneutraali tulevaisuus. Helen kasvattaa uusiutuvan energian osuutta omassa tuotannossaan ja haluaa tukea myös yrityksiä kohti ilmastoneutraalimpaa energiantuotantoa.

Helenin tarjoama ”Aurinkovoimala ilman investointeja” -malli on yrityksille mahdollisimman riskitön vaihtoehto. Palvelumaksu on sidoksissa aurinkovoimalan tuottoon. Jos voimala ei tuota, asiakas ei myöskään maksa.

Helen on sähkön varastoinnin edelläkävijä Pohjoismaissa ja haluaa auttaa yrityksiä saamaan parhaan mahdollisen hyödyn sähkön varastoinnista. Helen tarjoaa ensimmäisenä Suomessa yrityksille mahdollisuutta sähkön varastointiin joko osana aurinkovoimalatoimitusta tai erillisellä sopimuksella. Jos yritys on kiinnostunut sähkön varastoinnin mahdollisuuksista, Helen räätälöi juuri tämän tarpeisiin sopivan palveluratkaisun.

Lue lisää aiheesta

Aurinkoenergia