Uutinen / 21.2.2017

Helenin lämpöpumppulaitos kansalliseen tehoreserviin

Suomen suurin lämpöpumppulaitos on valittu osaksi kansallista tehoreservijärjestelmää – Helen osallistuu koko Suomen sähkön riittävyyden turvaamiseen Katri Valan lämpö- ja jäähdytyslaitoksen avulla.

Energiavirasto on tuoreella päätöksellään hyväksynyt Helenin Sörnäisissä sijaitsevan Katri Valan lämpöpumppulaitoksen tehoreserviin tulevalle kolmivuotiskaudelle sähkönkulutuksen joustoon kykenevänä laitoksena. Helen osallistuu näin jatkossa osana tehoreserviä Suomen sähkön riittävyyden turvaamiseen vähentämällä lämpöpumppulaitoksen sähkönkulutusta poikkeuksellisissa tilanteissa, joissa tehoreserviä tarvitaan.

Katri Valan lämpö- ja jäähdytyslaitos on ollut jo kymmenen vuotta oleellinen osa Helenin lämmön ja jäähdytyksen tuotantoa. Laitoksella päästiin viime vuonna uuteen tuotantoennätykseen ja sillä tuotettiin jo 7 prosenttia Helsingin kaukolämmöstä.

Lämpöpumpuilla saadaan talteen merkittävä määrä hukkalämpöjä. Suuret lämpöpumput ovat kuitenkin suuren tehonsa takia merkittäviä sähkönkuluttajia, vaikka sähköä tarvitaankin vain noin kolmasosa tuotettuun lämpöön nähden. Siksi isot lämpöpumput pystyvät osallistumaan nopeaan ja hallittuun joustoon osana Helenin energiajärjestelmää ja vaadittuun merkittävään sähkönkulutuksen vähentämiseen viranomaisten edellyttämässä ajassa.

Kysyntäjoustolla tehoreserviin