Uutinen / 13.6.2018

Uusi maanalainen lämpöpumppulaitos hyödyntää hukkalämmöt

Esplanadin puiston alla sijaitseva Helenin maanalainen lämpöpumppulaitos on valmistunut, ja siellä on aloitettu koekäytöt. Isoilla lämpöpumpuilla tuotetaan sekä kaukolämpöä että kaukojäähdytystä. Niillä otetaan talteen merkittävä määrä kiinteistöjen hukkalämpöjä hyödynnettäväksi lämmöntuotannossa.

Uusi lämpöpumppulaitos sijaitsee Esplanadin puiston alla noin 50 metrin syvyydessä. Sen yhteydessä sijaitsee myös jättimäinen, 25 miljoonan litran kylmävesivarasto. Yhdessä ne muodostavat maanalaisen Esplanadin jäähdytyskeskuksen.

Nyt rakennetut kaksi lämpöä ja jäähdytystä tuottavaa lämpöpumppua ovat isoja kokonaisuuksia putkistoineen.

Esplanadin lämpöpumput korvaavat osaltaan fossiilisia polttoaineita Helenin energiantuotannossa ja vähentävät hiilidioksidipäästöjä yli 20 000 tonnia vuodessa.

- Uusien lämpöpumppujen avulla otetaan talteen merkittävä määrä kiinteistöjen hukkalämpöjä ja hyödynnetään ne lämmöntuotannossa, kertoo projektipäällikkö Eero Kaartokallio Helenistä.

Maanalainen lämpöpumppulaitos

Askel kohti ilmastoneutraaliutta

Lämpöpumput toimivat yhdessä Esplanadin kylmävesivaraston kanssa.

- Lämpöpumppujen ansiosta kylmävesivaraston teho nousee, ja koko laitoksen jäähdytystehoksi saadaan 50 megawattia. Vertailun vuoksi, tämä kattaisi Eduskuntatalon jäähdytystarpeen 35 kertaa, Kaartokallio kertoo.

Helsingin kaukojäähdytysjärjestelmä on Euroopan kolmanneksi suurin ja kasvaa nopeimmin Euroopassa.

- Helenin tavoitteena on ilmastoneutraali energiantuotanto, ja lämpöpumppuinvestointi on yksi toimenpide tavoitetta kohti. Lämpöpumput vastaavat samalla myös Helsingin kasvavaan kaukojäähdytystarpeeseen, sanoo johtaja Heikki Hapuli Helenistä.


FAKTAT

Esplanadin lämpöpumppulaitos

  • Kaksi uutta lämpöpumppua: 2 x 11 MW lämpöä ja 2 x 7,5 MW jäähdytystä.
  • Laitos saadaan tuotantokäyttöön kesällä 2018.
  • Lämpöpumput kasvattavat Esplanadin jäähdytyskeskuksen jäähdytystehon yhteensä 50 megawattiin (uudet lämpöpumput 15 MW ja olemassa oleva kylmävesivarasto 35 MW).
  • Yhden lämpöpumppukokonaisuuden pituus on noin 11 m, leveys noin 6 m ja korkeus noin 5 m.
  • Lämpöpumppujen toimittaja on Johnson Controls Finland Oy.
  • Kokonaisinvestoinnin arvo on yli 10 miljoonaa euroa.
  • Helen tekee suuren osan Helsingin kaukojäähdytyksestä maailman suurimmassa kaukolämpöä ja -jäähdytystä tuottavassa Katri Valan lämpöpumppulaitoksessa Sörnäisissä.

Lue lisää blogista: Maanalaisen lämpöpumppulaitoksen ensipyöräytykset

Video: projektipäällikkö Eero Kaartokallion haastattelu

Timelapse-video lämpöpumppulaitoksen rakentamisesta

Kuvia Helenin kuvapankissa