Uutinen / 7.1.2019

Kaukolämpö ennätyksellisissä lukemissa - kaukolämpöön liitettiin Helsingissä enemmän tehoa kuin 40 vuoteen

Kaukolämpöön liitettiin viime vuonna ennätyspaljon tehoa Helsingissä. Uusia liittymiä on 80 megawatin verran, mikä vastaa kaksinkertaisesti Mäntsälän kaukolämpöjärjestelmän liittymistehoa. Kaukolämpöön on yhden vuoden aikana liitetty viimeksi enemmän tehoa 1970-luvulla.

Teksti: Marina Galkin-Aalto

Helsinki kasvaa, ja kaukolämpöä tarvitaan uusille alueille mm. Kalasatamaan, Jätkäsaareen ja Kruunuvuorenrantaan. Myös uudet isot kauppakeskukset ovat valinneet kaukolämmön lämmitysmuodokseen. Yksi näistä on Pasilaan nouseva Tripla, johon rakennetaan kauppakeskuksen lisäksi myös mm. asuntoja, toimistoja ja hotelli.

Kaukolämpö on ylivoimaisesti suosituin lämmitysmuoto Helsingissä; yli 90 % Helsingin kiinteistöistä on liittynyt kaukolämpöön. Helsingin kaukolämmön kulutus vastaa Tampereen, Turun ja Espoon kulutusta yhteensä. Kaukolämpö on myös yleisin lämmitysmuoto koko Suomessa.

- Kaukolämpöön luotetaan, ja se koetaan toimivaksi ratkaisuksi. Myös tänä vuonna kaukolämmön liittymisteho tulee kasvamaan. Tulemme vastaamaan markkinoiden odotuksiin, kertoo johtaja Marko Riipinen Helenistä.

Kaukolämpöä monesta lähteestä

Helen tuottaa kaukolämpöä yhteistuotantovoimalaitoksissa, lämpöpumppulaitoksissa sekä lämpölaitoksissa. Uusiutuvan energian määrä kaukolämmön tuotannossa kasvaa vuosittain.

Helenin kahdessa suuressa lämpöpumppulaitoksessa, Katri Valan puiston alla ja Esplanadin puiston alla, teollisen mittakaavan lämpöpumput pystyvät hyödyntämään yhä enemmän hukkaenergioita kiinteistöistä, kodeista ja konesaleista.

Yhä useampi kiinteistö on valinnut lämmitystavakseen puupelleteillä ja biokaasulla tuotetun uusiutuvan kaukolämmön. Sen osuus kasvoi viime vuonna 85 prosenttia.

Helen ostaa myös yritysten ja kiinteistöjen ylimääräisiä lämpöjä. Avoimella kaukolämmöllä lisätään lämmön hankinnan monimuotoisuutta ja edistetään kiertotaloutta sekä ilmastoneutraalia energiantuotantoa.

Faktat:

  • Kaukolämpö on suosituin lämmitysmuoto Helsingissä.
  • Helen kattaa kaukolämmöllä yli 90 % Helsingin lämmitystarpeesta.
  • Helsingin kaukolämmön kulutus on yhtä suuri kuin Tampereen, Turun ja Espoon yhteensä.
  • Helen tuottaa kaukolämpöä yhteistuotannolla, jäteveden hukkalämmöistä ja kiinteistöjen hukkalämmöistä. Pakkasilla lämpöä tuotetaan lisäksi lämpölaitoksissa, joita on eri puolilla Helsinkiä.

•	Kaukolämpö on suosituin lämmitysmuoto Helsingissä.

Lue lisää aiheesta

Lämpö