Uutinen / 17.12.2019

Laajat kaukolämpöhäiriöt harvinaisia Helsingissä, verkostoa huolletaan säännöllisesti

Maanantaina 16.12.2019 aamuyöstä sattunut kaukolämpövuoto oli vaikutuksiltaan harvinaisen laaja. Kaukolämpöverkoston pituus on 1400 km ja sitä huolletaan jatkuvasti hyvän käyttövarmuuden takaamiseksi.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Uudenmaankadulla sattunut putkirikko sai aikaan keskipainevaihteluita kaukolämpöverkossa, mikä vaikutti myös voimalaitosten toimintaan. Vaurioitunut putki oli isokokoinen, halkaisijaltaan puolimetrinen runkolinja. Lämmönjakelu keskeytyi koko Helsingissä muutamaksi tunniksi, kunnes vuotokohta saatiin eristettyä muusta lämmönjakeluverkosta, verkon paine-erot saatiin normaaleiksi ja voimalaitosten sekä vara- ja huippulämpökeskusten tuotanto saatiin toimimaan normaalisti. Viimeisetkin asiakkaat Uudenmaankadulla saatiin takaisin lämmönjakelun piiriin maanantai-iltana klo 20 jälkeen.

- Maanantaiyön kaukolämpövuoto oli vaikutuksiltaan harvinaisen laaja, koska se vaikutti myös voimalaitosten toimintaan. Tilanne saatiin hyvin hallintaan tiiviissä yhteistyössä viranomaisten, pelastuslaitoksen ja poliisin kanssa. Vaurioita ole havaittu katurakenteissa, kertoo johtaja Heikki Hapuli Helen Oy:stä.

Putkirikon tarkkaa syytä ei vielä tiedetä. Uudenmaankatu on avattu liikenteelle siten, että käytössä on yksi ajokaista. Katurakenteet eivät ole vahingoittuneet, ja katu saadaan kokonaan käyttöön, kun putkirikon korjaustyö valmistuu.

Verkosto hyvässä kunnossa

Kaukolämpöverkoston kuntoa seurataan jatkuvasti ja kunnossapitosuunnitelmat tehdään vuosikymmeniksi eteenpäin. Verkostoa huolletaan säännöllisesti, putkistoja uusitaan suunnitelmallisesti ja verkosto pidetään hyvässä toimintakunnossa. Lämpöverkon huolto- ja toimitusvarmuus on hyvällä tasolla.

Putkivauriot aiheutuvat useimmiten ulkopuolisista syistä. Niitä voi aiheuttaa moni mekaaninen tekijä, kuten esimerkiksi se, että ulkopuolinen vesi pääsee rakenteisiin ja aiheuttaa korroosiota. Putkiston kuntoa voidaan seurata esimerkiksi hälytinlankajohtimilla, joiden avulla vuoto voidaan ennakoida metrin tarkkuudella.

Faktat:

  • Yli 90 % helsinkiläisistä kiinteistöistä lämpiää kaukolämmöllä.
  • Helsingin kaukolämpöverkon pituus on 1400 km.
  • Verkkoa huolletaan säännöllisesti hyvän käyttövarmuuden takaamiseksi.
  • Verkosto on rakennettu siten, että mahdollisista vuotovaurioista huolimatta lämpö voidaan kierrättää asiakkaalle myös toista reittiä. Verkosto kestää usein hyvin mahdollisia paikallaisia vuotoja.
  • Voimalaitosten tuotantoon vaikuttavia kaukolämpövuotoja sattuu erittäin harvoin.

Lue lisää aiheesta

Lämpö