Uutinen / 27.6.2019

Lisää sähköautojen latauspisteitä Helsingin kantakaupunkiin – julkisten latauspisteiden määrä nousee yli sataan

Helsingin kaupunki ja Helen Oy ovat sopineet yhteistyöstä sähköautojen julkisten latausasemien toteuttamisesta kaupungin katujen pysäköintialueille. Helen toimittaa 59 uutta sähköauton latauspistettä 20 kohteeseen Helsingin kantakaupungissa. Näin kaupungin julkisten latauspisteiden määrä nousee jo yli sataan, ja Helsingissä autoilijoiden on entistä helpompi liikkua ekologisesti.

Uudet latauspisteet sijoitetaan mahdollisimman kattavasti kantakaupungin alueelle. Helsingin kaupunki vuokraa Helenille toimintaa varten katutilan, ja Helen toteuttaa latausasemat ja tarjoaa niissä sähköautojen latauspalveluita.
Latauspisteet asennetaan paikoilleen tulevan syksyn aikana. 59:stä asennettavasta latauspisteestä 54 on keskinopeita latauspisteitä ja 5 pikalatauspisteitä.

Pikalatauspisteiden sijoittelussa on otettu huomioon tiedossa olevien täyssähköautoilijoiden asuinpaikat ja latauspisteen lähelle sijoittuvat palvelut. Myös jo käytössä olevat ja tulevat Helenin julkiset pikalatausasemat on huomioitu uusia sijaintipaikkoja määritettäessä. Pikalatauspisteiden yhteyteen rakennetaan aina myös vähintään kaksi peruslatauspistettä.
- Helsingin kaupunki haluaa edistää puhtaampaa liikennettä ja mahdollistaa julkisten latausmahdollisuuksien avulla sähköautolla saapumisen kaupunkiin myös kauempaa. Kaupunki on laatinut julkisten latausasemien yleissuunnitelman, joka käsittää runsaat 100 kohdetta. Kaupungin tavoitteena on jatkaa latausasemaverkon laajentamista kysynnän mukaan, sanoo työtä johtava valaistuspäällikkö Juhani Sandström Helsingin kaupungilta.

- Helenin tavoitteena on hiilineutraali energiajärjestelmä, ja monien muiden toimien lisäksi panostamme aktiivisesti myös sähköiseen liikenteeseen. Uskomme, että sähköinen liikenne tuo Helenille merkittävää kasvua lähitulevaisuudessa. Haluamme laajentaa sähköautojen latausverkostoa Helsingissä entisestään, sanoo johtaja Marko Riipinen Helenistä.

Suomen laajin julkinen kaupunkilatausverkosto

Helen on toiminut uranuurtajana suomalaisen sähköisen liikenteen kehittämisessä. Suomen ensimmäinen julkinen sähköautojen katulatauspiste avattiin Runeberginkadulla jo vuonna 2009, ja siitä lähtien Helen on kehittänyt aktiivisesti pääkaupungin sähköistä liikennettä. Vuonna 2017 Helen asensi Suomen ensimmäisen kaksisuuntaisen V2G-latauspisteen Suvilahteen.

Katulatauspisteitä on rakennettu eri puolille kaupunkia ja mm. liityntäpysäköintialueille junaradan varteen. Helsingin julkinen latausverkosto on Suomen laajin, ja tulee vuoden loppuun mennessä kattamaan yli sata latauspistettä.

Asuinaluekohtaiset palvelut ja työpaikat, liikenteen solmukohdat sekä sähköautojen alueellinen jakautuminen ovat julkisen latausverkoston suunnittelussa tärkeässä roolissa.

Kartta latauspisteiden sijainneista 

Faktat:
• Helen voitti Helsingin kaupungin keväällä järjestämään tarjouskilpailun sähköisen liikenteen julkisen latausjärjestelmän toteuttamiseksi.
• Helen toteuttaa kantakaupunkiin 54 keskinopeaa latauspistettä ja 5 pikalatauspistettä.
• Keskinopeat latauslaitteet ovat teholtaan 22 kW ja latausliittimiltään Type 2. Niissä on kaksi pistokeliitäntää, joten yhdellä laitteella voidaan ladata kahta autoa.
• Pikalatauslaitteet ovat teholtaan 50 kW, ja latausjohtojen pistoketyypit ovat täyssähköautoja palvelevat CCS ja ChaDeMo.

Sähköautojen lataus