Uutinen / 16.6.2020

Älykkäämpää ja tehokkaampaa kaukolämpöä maailmanlaajuisesti – Helen Ventures tekee sijoituksen hollantilaiseen, lämmöntuotantoa tekoälyn avulla optimoivaan startupiin Gradyentiin

Helen Ventures sijoittaa hollantilaiseen startupiin, joka optimoi kaukolämpöjärjestelmiä tekoälyn avulla. Sijoituksella Helen Ventures tuo maailmanluokan kaukolämpöosaamista startupiin, jossa tekoälyosaamista sovelletaan globaaliin teollisuudenhaaraan.

Energiayhtiö Helenin sijoitusyksikkö Helen Ventures panostaa entistä älykkäämmän kaukolämpöverkon rakentamiseen maailmanlaajuisesti sijoittamalla hollantilaiseen Gradyentiin.

Haagissa viime vuoden alussa perustettu Gradyent on kehittänyt tekoälyalustan, jonka avulla kaukolämpöverkot toimivat kustannustehokkaammin ja kokonaiskulutusta vähentäen. Helen Ventures, belgialainen Capricorn Partners ja hollantilainen energiarahasto EnergiiQ sijoittavat yhdessä Gradyentiin 1,9 miljoonaa euroa.

Investointi mahdollistaa Gradyentille liiketoiminnan laajentamisen kansainvälisille markkinoille. Helen Venturesin Mikko Huumon mukaan kaikille energiayhtiöille on välttämätöntä liikkua kohti entistä kestävämpiä ja hiilineutraaleja ratkaisuja.

- Kaukolämmön tuotannosta tehdään hiilineutraalia sekä Suomessa että Euroopassa. Hajautetun lämmöntuotannon kasvu edellyttää entistä monipuolisempaa kaukolämpöverkon optimointia, ja tässä Helen on edelläkävijä: Helsingissä lämpöä tuotetaan jo nyt monista eri lähteistä ja lämpöverkon digitalisointi on täällä jo pitkällä. Digitaaliset työkalut, kuten Gradyentin tekoälyalusta, ovat olennaisia asioita lämmönjakelun tehokkuuden ja toimintavarmuuden takaamiseksi. Tällä sijoituksella Helenin kaukolämpöosaamista voidaan hyödyntää myös kansainvälisillä markkinoilla ja auttaa Gradyentia kasvamaan, Mikko Huumo Helen Venturesista sanoo.

Gradyentin ratkaisu mallintaa tekoälyn avulla kaukolämpöverkon toimintaa lämpölaitoksissa ja lämmönjakelussa sekä ennustavat kulutusta dataan pohjautuen. Ratkaisun avulla voidaan vähentää hiilidioksidipäästöjä ja pienentää myös lämmityslaskua.

Sijoitus Gradyentiin on merkittävä askel Helen Venturesille, jonka energiayhtiö Helen perusti viime vuonna kiihdyttämään energia-alan murrosta yhdessä startupien kanssa. Sijoituskohteilleen Helen Ventures tarjoaa pitkäjänteistä rahoitusta, käytännön tukea ja verkostoja sekä alustan yhteiselle innovoinnille.

Gradyentin toimitusjohtaja Hervé Huismanin mukaan lämpöverkkojen optimointi tekoälyn avulla tarjoaa suuria mahdollisuuksia parantaa koko maailman energiajärjestelmän tehokkuutta. Yhtiön ensimmäiset ratkaisut Hollannissa ovat osoittautuneet toimiviksi.

- Yli puolet maailman energiankulutuksesta menee lämmitykseen. Optimoinnilla on valtava potentiaali hiilineutraaliuden rakentamisessa. Meillä on ensimmäiset onnistuneet pilotit kaukolämpöasiakkailla Hollannissa, ja tähtäämme kasvuun kansainvälisillä markkinoilla. Saamme vahvaa tukea sekä osaamisessa että pääomassa uusilta investoijiltamme; Helen Venturesin lisäksi Capriconilta ja ENERGIIQ:lta, sanoo Hervé Huisman Gradyentilta.

Lue lisää aiheesta

Lämpö