Uutinen / 27.11.2020

Helikopteri kuvaa kaukolämpöverkkoa

Helsingin kattojen yllä voi lähipäivinä kuulua helikopterin ääntä. Helikopteri kuvaa kaukolämpöverkkoa lämpökameralla etsien mahdollisia lämpövuotoja. Kuvaukset suoritetaan marras-joulukuun vaihteessa pääasiassa auringonlaskun jälkeen.

Helikopterilentoja tehdään auringonlaskun jälkeen, jolloin liikennettä kaduilla on vähän eikä auringonpaiste haittaa lämpökameran toimintaa. Helikopterilentoja tehdään useana iltana, koska kuvattavaa riittää: Helsingissä kaukolämpöverkkoa on 1400 km.

Ilmakuva Salmisaaresta

KAUKOLÄMPÖVERKKO HYVÄSSÄ KUNNOSSA

Kaukolämmön avulla lämpenee suurin osa helsinkiläisistä kodeista. Kaukolämpöverkon luotettava toiminta, varsinkin talvella onkin tärkeää. Helen seuraa kaukolämpöverkoston kuntoa jatkuvasti ja tekee kunnossapitosuunnitelmia jopa vuosikymmeniksi eteenpäin. Pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta: Vuosituhannen vaihteessa kaukolämpöverkossa oli keskimäärin 150 vauriota vuosittain, kun tällä hetkellä vaurioita syntyy enää alle 100 vuodessa. Helikopteria ja lämpökamerakuvausta käytetään säännöllisesti kaukolämpöverkon kuntoa tutkittaessa. Edellisen kerran helikopteri kuvasi Helsingin kaukolämpöverkkoa vuonna 2018.

-Helikopterilentojen avulla olemme kartoittaneet kaukolämpöverkon mahdollisia riskikohtia ja piileviä vuotopaikkoja. Parhaassa tapauksessa viat ja niiden aiheuttamat laajemmat seuraukset saadaan korjattua ennen kuin ne näkyvät asiakkaillemme, kertoo ryhmäpäällikkö Marko Mäkinen Heleniltä.

Kaukolämpöverkko toimii hyvänä alustana myös uusille energiaratkaisuille ja tuotantotavoille; siihen voidaan liittää myös korttelikohtaisia ratkaisuja.

Pahoittelemme helikopterilentojen aiheuttamaa meluhaittaa kaupunkilaisille.

Lue lisää aiheesta

Lämpö