Uutinen / 2.12.2020

Kauppakeskus Hertsin uudistettuun osaan hiilineutraali jäähdytys – Helenin jäähdytys saatavilla kaikkialle Helsinkiin

Herttoniemessä sijaitsevan kauppakeskus Hertsin uudistettu osa jäähdytetään jatkossa Helenin hiilineutraalilla jäähdytyksellä. Aikaisemmin Megahertsinä tunnettu puoli on tällä hetkellä suurin jäähdytettävä kiinteistö kaukojäähdytysverkon ulkopuolella.

Hertsin kauppakeskus

Keväällä 2020 valmistuneessa Hertsissä on noin 50 liiketilaa kahdessa kerroksessa. Kauppakeskuksessa vierailee kuukausittain yli 200 000 asiakasta. Marraskuussa 2020 valmistuneessa vanhan Megahertsin puolen uudistuksessa rakennettiin ja remontoitiin uusia liiketiloja ja päivitettiin ilme yhtenäiseksi Hertsin uuden puolen kanssa. Samalla vaihdettiin myös jäähdytysjärjestelmä.

Erikoissijoitusrahasto eQ Liikekiinteistöt valitsi hallinnoimalleen Megahertsin puolelle Helenin kiinteistöjäähdytyksen palveluna. Se tarkoittaa, että Helen omistaa kiinteistöön asennettavat jäähdytystä tuottavat lämpöpumput ja vastaa niiden ylläpidosta.

– Palveluna tuotettu jäähdytys oli kiinteän alkuinvestoinnin ja helposti ennakoitavien kustannusten vuoksi helppo valita. Avaimet käteen -ratkaisu tuntui luontevalta, kun toimittaja on alan ehdottomia ammattilaisia, eQ:n kiinteistöjohtaja Kimmo Alaharju sanoo.

Helenin jäähdytyksen edut: energiatehokkuus, toimintavarmuus ja huolettomuus, ovat saavutettavissa kiinteistöjäähdytyksellä koko Helsingin alueella - siis esimerkiksi Herttoniemessä, Pitäjänmäellä, Malmilla ja Itäkeskuksessa.

– Jäähdytykselle on kysyntää kaikissa kiinteistötyypeissä aina asunto-osakeyhtiöistä liiketiloihin, kauppakeskuksiin ja hotelleihin. eQ teki vastuullisen valinnan päätymällä Helenin hiilineutraaliin jäähdytykseen, sanoo asiakkuuspäällikkö Antti Tilamaa Helenistä.

Jäähdytyksellä kerätyt hukkalämmöt kierrätetään kaukolämpöverkkoon

Asiakkaan tiloihin sijoitettavat lämpöpumput liitetään kaukolämpöverkkoon, jonne jäähdytyksen kautta kerätyt lämmöt lauhdutetaan. Näin Helenin jäähdytys kierrättää lämpöä, joka muilla jäähdytystavoilla jäisi hyödyntämättä.

Energian kierrätys on yksi keinoista, joilla Helen pyrkii tavoitteeseensa hiilineutraalista energiajärjestelmästä, ja jotka mahdollistavat uuden energia-aikakauden ratkaisut asiakkaille.

– eQ:n tavoitteena kiinteistöjen jatkuva kehittäminen ja uusien hiilineutraalien ratkaisujen löytäminen. Kaikissa isoimmissa hankkeissa tutkitaan aina mahdollisuudet paikalliseen lämmitys- ja jäähdytysenergian tuotantoon. Tässä kohteessa Helenin ratkaisu osoittautui pitkällä aikavälillä mielekkääksi, varsinkin kun samanaikaisesti kohteen vedenjäähdytyskojeikot olivat elinkaarensa päässä. Kattotilaa vapautui näin myös laajempaa aurinkovoimalaa varten, kertoo Alaharju.

Faktat

  • Helenin jäähdytys on saatavilla kiinteistöjäähdytyksenä koko Helsinkiin.
  • Hertsin uudistettu osa on jäähdytystehossa mitattuna Helenin isoin jäähdytettävä kiinteistö kaukojäähdytysverkon ulkopuolella. Jäähdytysteho on n. 800 kW.
  • Kiinteistöjäähdytyksessä jäähdytys tehdään asiakkaan kiinteistöön asennettavilla lämpöpumpuilla.
  • Helenin jäähdytys on hiilineutraalia.
  • Jäähdytys on saatavilla palveluna, jossa Helen omistaa laitteiston ja vastaa sen toiminnasta.