Uutinen / 6.3.2020

Vantaan Energian jätevoimalan laajennus tuottaa hiilineutraalia lämpöä myös Helsinkiin

Lämmön energiakauppa Helenin ja Vantaan Energian kesken laajenee jätevoimalan laajennusinvestoinnin myötä vuonna 2022. Neljännes tuotetusta hiilineutraalista lämmöstä ohjataan Helenin verkkoon.

Teksti: Marina Galkin-Aalto

Vantaan Energia käynnistää nykyisen jätevoimalansa laajennustyöt. Helsinki saa lisää hiilineutraalia kaukolämpöä, sillä neljännes Vantaan jätevoimalan laajennusosassa tuotetusta lämmöstä ohjataan Helenin verkkoon pääasiassa kesäaikaan. Tämä on parhaimmillaan noin 300 gigawattituntia vuodessa, mikä vastaa noin neljää prosenttia Helenin lämmönhankinnasta.

Jätevoimalan lämpö täydentää näin Helenin tuotantopalettia ja tukee Helenin hiilineutraaliustavoitetta. Helen tuottaa tälläkin hetkellä merkittävän määrän uusiutuvaa kaukolämpöä hukkalämmöistä mm. Katri Valan lämpöpumppulaitoksella ja Salmisaaren pellettilämpölaitoksessa.

- Helen on tehnyt Vantaan Energian kanssa lämpökauppaa pitkän aikaa, ja nyt tehty sopimus on luonnollinen jatko yhteistyön vahvistamiselle. Helen korvaa lämmön ostolla pääasiassa kivihiilituotantoa, ja näin Helenin päästöt vähenevät noin 60 000 tonnia vuodessa. Asiakkaillamme on siten mahdollisuus saada yhä enemmän uusiutuvaa ja päästötöntä lämpöä, sanoo johtaja Harri Mattila Helenistä.

Näin jätevoimalan laajennushanke etenee:

  • Rakentaminen käynnistyy maaliskuussa 2020 työmaa-alueen valmisteluilla ja maanrakennustöillä.
  • Perustukset ja jätebunkkerin rakentaminen aloitetaan keväällä 2020. Näiden on suunniteltu valmistuvan vuoden 2021 alkuun mennessä.
  • Päälaitteiden asennusten on suunniteltu alkavan keväällä 2021 ja valmistuvan vuoden 2021 aikana.
  • Ensitulien sytytyksen uuteen jätekattilaan odotetaan tapahtuvan keväällä 2022 ja jätevoimalan laajennuksen käyttöönoton tapahtuvan syksyllä 2022.

Lue lisää aiheesta

Lämpö