Uutinen / 25.1.2021

Tuulisähköllä käyvä yhteiskäyttöauto tarjoaa uuden, päästöttömän liikkumismuodon

Helsingissä voi nyt siirtyä paikasta toiseen tuulisähköllä ladatulla yhteiskäyttöautolla. Uuden, päästöttömän liikkumismuodon tarjoavat Helen ja GreenMobility.

Helen panostaa voimakkaasti sähköisen liikenteen kehittämiseen. Helsingin sähköautojen latausverkosto kasvoi viime vuonna noin sadalla uudella latauspisteellä. Nyt Helen ja tanskalainen GreenMobility mahdollistavat yhdessä ekologisen yhteiskäyttöautoilun sähköautoilla, jotka ladataan Helenin tuulisähköllä.

- Helsinki on sähköautoilun edelläkävijäkaupunki, jossa on Suomen laajin latausverkosto. Olemme kehittäneet aktiivisesti pääkaupungin sähköistä liikennettä jo yli 10 vuoden ajan, ja tarjoamme latausratkaisuja myös valtakunnallisesti, sanoo ratkaisuliiketoiminnan johtaja Sari Mannonen Helenistä.

Tanskalaisen GreenMobilityn kalusto koostuu sataprosenttisesti sähköautoista, jotka toimivat minuutti- ja tuntiveloituksella. Ensimmäiset autot Helsingin kaduilla nähtiin jo viime vuoden lopulla.

- GreenMobility syntyi vastaamaan kaupunkien kasvavaan tarpeeseen kestävälle yhteiskäyttöautoilulle. Ratkaisumme mahdollistaa päästöttömän auton käytön vuorokauden ympäri ilman auton omistamisesta aiheutuvaa vaivaa ja kustannuksia. Helen oli meille luonteva yhteistyökumppani laajan latausverkoston ansiosta. Näemme myös vahvan synergian Helenin ja GreenMobilityn tavoitteessa kohti hiilineutraaliutta, sanoo GreenMobilityn toimitusjohtaja Thomas Heltborg Juul.

GreenMobilityn yhteiskäyttöautot tulevat pääasiassa Helsingin kantakaupungin alueelle. Samalla alueella sijaitsee yli 200 Helenin sähköauton latauspistettä.

Sähköautojen yleistyessä tarvitaan helppokäyttöisiä palveluita

Sähköautojen myynti on pysynyt kasvukäyrällä koronavuodesta huolimatta, ja yhä useamman kuluttajan seuraava auto kulkee sähköllä. Yhteiskäyttösähköauton vuokraaminen on hyvä tapa tutustua sähköautoiluun.

- Visiomme on mahdollistaa uuden energia-aikakauden ratkaisut jokaiselle, ja kumppanuus GreenMobilityn kanssa on askel kohti sitä. Tarjoamme asiakkaille helppokäyttöisiä latausratkaisuja, oli kyseessä julkisessa latauspisteessä lataaminen, oma latauspiste kotipihalle, taloyhtiöön tai yritykselle, Mannonen sanoo.

GreenMobilityn sähköautot ladataan käyttövalmiiksi Helenin latauspisteillä. Jokaisessa autossa on myös Helen Latauksen tunnistekortti, joilla käyttäjä voi tarvittaessa ladata lisävirtaa autoon kaikilla Helenin latauspisteillä. Viemällä auton lataukseen käyttäjä ansaitsee lisää ajoaikaa.

Liikenteen sähköistyminen vie kohti hiilineutraaliutta

Helenin tavoitteena on hiilineutraali energiajärjestelmä vuoteen 2035 mennessä. Sähköautoilun suosio kasvaa vauhdilla, ja panostaminen sähköiseen liikenteeseen on yksi tärkeistä toimista matkalla tavoitteeseen.

- Vuoteen 2050 mennessä kaksi kolmasosaa maailman väestöstä asuu kaupungeissa ja samaan aikaan liikenteen hiilidioksidipäästöt kasvavat. Muuttamalla tapaa, jolla ajattelemme kaupungissa liikkumista voimme vaikuttaa ilman puhtauteen. Kun tarve omille autoille vähentyy yhteiskäyttöautojen myötä, autoja on vähemmän ja liikkumisen hiilijalanjälki pienenee, summaa Heltborg Juul.

Kaikki Helenin julkiset sähköauton latauspisteet käyttävät tuulisähköä. Helen investoi muun hiilineutraalin tuotannon lisäksi voimakkaasti myös tuulivoimaan, ja viime vuonna tehtyjen investointien myötä Helenin tuulivoimatuotanto viisinkertaistuu.