Uutinen / 12.8.2022

Helen aloittaa Hanasaaren voimalaitoksen toiminnan dokumentoinnin ja tallentamisen Tekniikan museon kanssa

Tekniikan museo toteuttaa Hanasaaren voimalaitoksen toiminnan dokumentoinnin ja tallentamisen Helenin toimeksiannosta. Hankkeen tarkoituksena on dokumentoida Hanasaaren hiilivoimalaitoksen toimintaa ennen kuin voimalaitos lopettaa toimintansa 1.4.2023 mennessä, ja pääpaino on nykyisen toiminnan ja voimalaitoksen eri vaiheiden tallentamisessa.

1200x630 Hanasaari ja Tekniikan museo.jpg

Hanasaaren voimalaitoksen toiminnan dokumentointi alkaa syksyllä 2022 ja sen on määrä valmistua kevään 2023 aikana. Hankkeessa dokumentoidaan Hanasaaren voimalaitosta, sen rakennuksia, koneita, perustoimintoja sekä työntekijöiden arkea ja työtehtäviä ennen voimalaitoksen sulkemista. Tarkoituksena on tallentaa voimalaitoksen vaiheita, nykyisyyttä ja tietä muutokseen.

-Helen on ollut uusien energiaratkaisuiden edelläkävijä kautta historiansa, ja Hanasaaren B-voimalaitos on ollut merkittävässä roolissa Helsingin kaukolämmön ja sähkön tuotannossa jo vuodesta 1974. Vaikka otamme ison askeleen kohti hiilineutraalisuutta ja uutta energia-aikakautta, Hanasaari B:hen liittyy todella paljon Helenin ja työntekijöiden historiaa, jonka haluamme tallentaa niin nykyisten kuin tulevien heleniläisten käyttöön. Hankkeella on varmasti arvoa myös helsinkiläisille sekä teollisuuden ja energiantuotannon historiasta kiinnostuneille ihmisille nyt ja tulevaisuudessa, toteaa Helenin tuotantohallintapäällikkö Jarmo Hagström.

Dokumentointi toteutetaan kuvaamalla, havainnoimalla, haastattelemalla sekä koko Helenin henkilöstölle suunnatun kyselyn avulla. Tekniikan museo toimittaa dokumentoinnista syntyvän kuva-aineiston sekä loppuraportin Helenille. Lisäksi aineistot tallennetaan Tekniikan museon kokoelmiin. Dokumentoinnin jälkeen Tekniikan museon kokoelmiin liitettyyn kuva-aineistoon voi käydä tutustumassa Finna-hakupalvelussa.

Nykydokumentointi, jonka avulla museot tallentavat nykypäivää ja lähihistoriaa, on osa museoiden perustehtävää. Tekniikan museo on erikoistunut suomalaisen tekniikan ja teollisuuden menneisyyden, nykypäivän ja tulevaisuuden tallentamiseen, tutkimiseen, tulkitsemiseen ja esittämiseen. Museon kokoelmiin on tallennettu muun muassa vesihuoltoon, energiatekniikkaan, viestintätekniikkaan sekä moniin muihin teollisuuden aloihin liittyviä kokoelmia.  

-Tekniikan alan valtakunnallisena vastuumuseona Tekniikan museolle on tärkeää tallentaa meneillään olevaa energiateknologioiden muutosta ja hiilen käytön vähenemistä Suomen energiantuotannossa.Koemme hyvin arvokkaaksi asiaksi, että Helen haluaa toteuttaa Hanasaaren B-voimalan pelastusdokumentoinnin kanssamme, ja saamme yhdessä tallennettua Hanasaaren B-voimalan rakennuksia, toimintaa ja heleniläisten tärkeää työtä ennen voimalan sulkemista. Hanasaaren voimalaitosalue on tuttu myös maamerkkinä monelle helsinkiläiselle ja muutos varmasti kiinnostaa ihmisiä, kertoo Tekniikan museon tutkija Laura Salervo.

Lue lisää aiheesta

Helen