Uutinen / 2.11.2022

Helenin uudet kivihiilen hankintakanavat toiminnassa

Helenin kivihiilen hankintakanavat muuttuivat Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyssodan seurauksena merkittävästi, kun luovuimme venäläisen kivihiilen hankinnasta. Kesällä meille tuli joitain hiililasteja ARA-alueelta, joka on suuri eurooppalainen satamakeskittymä. Lokakuun lopussa meille alkoi saapua kivihiiltä uusien hankintakanaviemme kautta. Meille on saapunut kivihiiltä Australiasta välivarastoon Poriin, ja sitä on seurannut Pohjois-Amerikasta saapunut kivihiililasti.

Pohjois-Amerikasta hankittu kivihiili saapui Suomeen suomalaisella laivalla, mutta aiemmasta poiketen alus ei tuo kivihiiltä Hanasaaren ja Salmisaaren satamiin asti. Sen sijaan kivihiili siirretään Suomenlahdella pienempään alukseen, joka kuljettaa sen rantaan. Lastaus pienempään alukseen on tavallinen toimenpide suurempien kuljetusalusten osalta eri puolilla maailmaa. Jatkossa suurempia kivihiiltä kuljettavia aluksia voi tulla useampi kuukaudessa lämmityskauden aikana.

Kerroimme huhtikuussa irtaantuvamme venäläisistä polttoaineista, kun voimassa olleet sopimuksemme venäläisestä kivihiilestä loppuivat. Kivihiilellä on toimivat maailmanmarkkinat, joilta hajautimme hankinnan eri maanosiin kolmessa kuukaudessa. Sen aikaa, kun kivihiiltä vielä käytämme, olemme hajauttaneet sen hankinnan muun muassa Australiaan, Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan sekä Afrikkaan.

Lue lisää aiheesta

Helen