Uutinen / 7.12.2022

Tuulivoima on yksi kestävän energiajärjestelmän peruspilareista

Vuosi 2022 on ollut Helenillä tuulivoiman voittokulkua. Lakiakangas 3 -tuulipuistomme 20 tuulivoimalaa aloittivat säännöllisen sähköntuotannon huhtikuussa, Juurakon seitsemän voimalaa marraskuussa ja lisäksi olemme kertoneet vuoden aikana kolmesta muusta mittavasta tuulivoimainvestoinnista Kalistannevan, Karahkan ja Niinimäen tuulipuistoihin. Helenin tuulivoimalla tuotetun sähkön määrää kasvattavat myös Suomen Hyötytuulen investoinnit Oosinselän ja Siikajoen tuulipuistoihin.

– Suomen tuulivoimakapasiteetti on kasvanut vuoden 2022 aikana päätä huimaavat yli 50 prosenttia, mikä on seurausta siitä, että tuulivoima on paitsi ilmaston kannalta kestävä myös luotettava ja taloudellisesti kannattava sähköntuotantomuoto. Samoista syistä rakennamme tuulivoimasta Helenin sähköntuotannon uutta selkärankaa. Nyt käynnissä ja rakennusvaiheessa olevien hankkeiden myötä olemme siirtyneet vahvasti sanoista tekoihin, iloitsee Helenin tuulivoimajohtaja Pekka Tolonen.

Panostukset tuulivoimaan ovat niin ilmastokysymys kuin panostus Suomen energiaomavaraisuuteen ja huoltovarmuuteen. Merkittävien tuulivoimainvestointiemme myötä tuulivoiman odotetaan muodostavan ison osan Helenin sähköntuotannosta vuonna 2025, jolloin kokonaistuotannostamme yli 90 prosenttia on vähäpäästöistä. Samana vuonna vuosittainen tuulisähkötuotantomme ylittää aiemmin kivihiilellä tuotetun sähkön määrän. Investoinnit ovat konkreettisia askeleita kohti vuodelle 2030 asetetun hiilineutraalisuustavoitteemme saavuttamista ja tukevat siirtymistämme kestävään energiajärjestelmään.

Tuulivoiman tehokas rakentaminen vaatii yhteistyötä

Olemme tehneet kaikki tämän vuoden aikana julkistamamme neljä tuulivoimainvestointia yhdessä Ålandsbanken Tuulivoima Erikoissijoitusrahaston kanssa. Juurakon 40 megawatin tuulipuisto Kalajoella aloitti säännöllisen sähköntuotannon marraskuussa 2022. Oulaisissa sijaitsevan Karahkan 148 megawatin tuulipuiston on tarkoitus valmistua vuoden 2024 lopussa, ja Kurikasta löytyvä 165 megawatin Kalistanneva aloittaa toimintansa tammikuussa 2025. Niinimäen 145 megawatin tuulipuistoon Pieksämäelle rakennetaan yhteensä 22 tuulivoimalaa, ja se on valmistuessaan vuoden 2024 loppuun mennessä itäisen Suomen suurin tuulipuisto.

Helenin ja CPC Finlandin yhdessä omistama, Isojoen ja Kristiinankaupungin alueella sijaitseva Lakiakangas 3 -tuulipuisto on ollut säännöllisessä tuotannossa huhtikuusta 2022 lähtien. Närpiön ja Kristiinankaupungin ympäristöön on puolestaan rakenteilla 56 tuulivoimalan puisto yhdessä Fortumin kanssa. Tuulipuiston kokonaiskapasiteetti on 381 megawattia, ja se valmistuu viimeistään vuoden 2024 toisella neljänneksellä.

Myös Suomen Hyötytuuli on kertonut tänä vuonna kahdesta uudesta tuulipuistosta. Helenin kokonaan omistama tytäryhtiö Oy Mankala Ab on yksi Suomen Hyötytuulen osakkaista. Porin ja Eurajoen alueelle sijoittuvan, 93 megawatin Oosinselän tuulipuiston rakentaminen alkoi keväällä 2022, ja sen 15 tuulivoimalaa aloittavat säännöllisen sähköntuotannon vuoden 2024 alussa. Mankalan osuus Oosinselän tuulipuistosta on 25 prosenttia. Pohjois-Pohjanmaan Siikajoelle rakennettava, 38 voimalan ja 243 megawatin tuulipuisto otetaan käyttöön vuoden 2025 aikana. Mankalan osuus Siikajoen tuulipuistosta on 12,5 prosenttia.

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus