Uutinen / 26.9.2023

Hydraulinen Kalasydän-kalatie Ahvenkosken vesivoimalaitokseen

Helenin tytäryhtiö Oy Mankala Ab asentaa hydraulisen Kalasydän-kalatien Kymijoen varrella sijaitsevaan Ahvenkosken vesivoimalaitokseen keväällä 2024. Tänä syksynä järjestelmän Kalasydän-yksikkö asennettiin voimalaitoksen alapuolelle. Tavoitteena on selvittää mahdollisimman optimaalinen sijoituspaikka kalatien suuaukolle.

Suomalaisen innovaation tavoitteena on mahdollistaa vaelluskalojen, kuten lohen ja taimenen, pääsy niiden luonnollisille kutupaikoille ja tukea siten paikallisen luontoympäristön monimuotoisuutta.

Kalasydän toimii kuin ihmisen sydän

Kalasydän-järjestelmä asennetaan voimalaitoksen alajuoksuun. Kelluva ratkaisu mahdollistaa laitteen asemoinnin kalan kulkureittien kannalta optimaalisesti. Laitteen automatiikka ohjaa pumppuja ja venttiilejä siten, että kalat voivat turvallisesti ylittää voimalaitoksen padon. Laitteen toimintaperiaate on varsin yksinkertainen: Yksi kammio pysyy auki ja houkuttaa kaloja järjestelmään, kun toinen vie niitä veden mukana ylös. Kun järjestelmän kuvatunnistusohjelma tunnistaa kalan laitteen sisällä, ohjelma käynnistyy.

Hydraulinen kalatie on ollut onnistuneesti käytössä voimalaitosolosuhteissa. Viranomaiset ovat arvioineet kalojen kuntoa ja arvioinnin perusteella kalojen on todettu olevan erinomaisessa kunnossa kalatien kulun jälkeen.

Helen-konserni on sitoutunut luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen. Tavoitteenamme on ymmärtää energiantuotannon ympäristövaikutukset koko niiden elinkaaren ajalta ja sopeuttaa toimintaamme luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseksi. Pyrimme kehittämään muiden toimien ohella myös vesivoiman tuotantoa. Ahvenkoskelle asennettava Kalasydän-kalatie on yksi näistä toimista.

Lue lisää aiheesta

Helen