Uutinen / 13.4.2023

Uudenlainen lastenkirja tarjoaa vanhemmille apua lasten energiakasvatukseen – energialähteet avataan kiehtovan tarinan keinoin

Energiayhtiö Helen julkaisee lastenkirjan, joka tuo perheille sekä kasvatuksen ammattilaisille uudenlaisen keinon kertoa lapsille energiasta ja energiamurroksesta. Ellenin energiaseikkailu -niminen kirja on osa poikkeuksellisen laajaa hanketta, jonka tarkoitus on paitsi tarjota helposti ymmärrettävää tietoa lapsille, myös tukea vanhempia ja ammattilaisia energiakasvatuksessa. Teoksen kummina toimii näyttelijä Seela Sella. Kirjan lisäksi Helen julkaisee lapsille suunnatun sivuston, Energiakylä-pelihaasteen ja oppimateriaaleja.

Ellenin energiaseikkailu -lastenkirjan kaikki hahmot


Energia-asiat ja energiamurros puhuttavat monessa perheessä. Ala muuttuu ja kehittyy jatkuvasti, ja vanhemmat löytävät yhä useammin itsensä kiemurtelemasta lastensa kiperien energiakysymysten edessä. Helenin teettämän kyselytutkimuksen* mukaan 93 % 9–13-vuotiaiden lasten vanhemmista uskoo, että lapset oppivat energiasta eniten kotoa. Reilusti yli kolmannes (41 %) vastanneista vanhemmista kaipaisi kuitenkin tukea energiakasvatukseen. Energiayhtiö Helenin julkaisema Ellenin energiaseikkailu -lastenkirja tuo lapsille, lapsiperheille sekä kasvatuksen ja opetuksen ammattilaisille helposti ymmärrettävää tietoa energiamurroksesta, eri energialähteistä ja ilmastokriisistä.

– Lapsille on aina jaettu vinkkejä siitä, miten energiaa voi säästää, mutta lapsentasoista ja kiinnostavaa tietoa energialähteistä ja energiamurroksesta ei juurikaan ole ollut aiemmin tarjolla. Energiamurros on parhaillaan käynnissä, joten on tärkeää, että näiden tulevaisuuden energiantekijöiden ja -kuluttajien kysymyksiin voidaan vastata ja siten ylläpitää kiinnostusta, kertoo Helenin markkinointijohtaja Tanja Kaasinen.

Helenillä on pitkät perinteet energiakasvatuksesta ja tänä vuonna siihen panostetaan erityisen laajasti. Lastenkirjan lisäksi Helen julkaisee lapsille suunnatun viihteellisen opetussivuston, Energiakylä-pelihaasteen ja perusopetuksen sekä varhaiskasvatuksen opettajien käyttöön tarkoitetun oppimateriaalin.

Energialähteet tutuiksi kiinnostavassa iltasadussa

Kirjassa pieni Ellen-tyttö auttaa hukattua energiaa, Posia ja Negaa, pääsemään takaisin sähköverkkoon. Joukko hakee apua eri energialähteiden luota. Aurinko-, Vesi- sekä Tuulivoiman, Kivihiilen, Maalämmön ja Biokaasun lisäksi Ellen ystävineen tutustuu muun muassa Tekoälyyn ja Vetyvauvaan. He oppivat energiasta, energialähteistä ja energiamurroksesta – ja samalla tarinan siivellä oppivat myös sen lukija ja kuuntelija.

Kirjan tarinan ovat kirjoittaneet Creative Director Leandro Righini ja Senior Creative Mick Scheinin. Sen upean kuvamaailman on luonut Aalto-yliopiston opiskelija Eveliina Saarentaus.

Ellenin energiaseikkailu -kirja on helposti kaikkien saatavilla. Se julkaistaan suomeksi ja englanniksi painettuna kirjana sekä kaikkien ladattavissa olevana digitaalisena teoksena Helenin verkkosivuilla. Konkarinäyttelijä Seela Sellan lukemaa äänikirjaa pääsee kuuntelemaan myöhemmin tänä vuonna.

Kirjan kummi Seela Sella herättää teoksen eloon kaikille avoimessa julkistustilaisuudessa

Lapsillekin tuttu Seela Sella toimii myös Ellenin Energiaseikkailun kummina.

– Kirjan kummina toimiminen on minulle kunnia. Sähkö ja energia ovat hankalia asioita käsittää jopa meille aikuisille. Uudessa kirjassa energia on tiivistetty hyvin seikkailutarinan ja kivojen hahmojen muotoon ja uskon, että yhteisissä lukuhetkissä myös vanhemmat voivat oppia uutta, Sella sanoo.

Sellan lukemana kirja herää eloon sen julkistustilaisuudessa Kattilahallissa 22.4. klo 10–15.

Kaikille lapsiperheille avoimessa ja elämyksellisessä Lasten energiaseikkailu -tapahtumassa lapset pääsevät Ellenin jalanjäljissä tutustumaan energialähteisiin leikin ja kivan tekemisen kautta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja siellä on jaossa 650 suomenkielistä ja 90 englanninkielistä kirjaa.

Ellenin energiaseikkailuun pääsee tutustumaan Helenin sivuilla: https://www.helen.fi/helen-oy/helen-oy/tietoa-meista/ellenin-energiaseikkailu

*Helenin Dagmar Insightilla teettämä kysely toteutettiin Bilendin kuluttajapaneelissa ja siihen vastasi 200 9–13-vuotiasta lasta ja heidän vanhempaansa eri puolilta Suomea. Kysely toteutettiin joulukuun 2022 ja tammikuun 2023 välisenä aikana.