• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää
Sähkö

Sähkön hinta ratkaisee myös kanala­bisneksessä

  • Teksti: Kati Särkelä
  • Kuvat:
  • 2016-12-19
Vilppulan Hybrid Oy hoitaa osan lihabroilerien tuotannon alkutaipaleesta. Asiantunteva ja palveleva energiayhtiö tukee nykyaikaista maataloustoimintaa.

”Helen on asiantunteva ja luotettava kumppani maatalousyrittäjälle”, kanafarmari ja kiihdytysautoilija Anita Mäkelä sanoo.

Nykyaikainen kanalabisnes on pirstaloitunutta. Vilppulan Hybrid Oy:n liiketoimintaa on broileriemojen kasvatus, munitus ja lihabroilerien munien hautominen, eli vain yksi osa broilerilihan tuotantoketjusta.

Yrittäjien, Anita Mäkelän ja Tommi Haapasen pihapiirissä on kolme suurta kanalaa, joissa on yhteensä noin 40 000 eläintä. Kanat ja kukot käyvät kasvamassa ja lisääntymässä rakennuksissa vuoden ajan, sitten tilalle tulevat uudet munantuottajat. Munia haudotaan 21 vuorokauden ajan, minkä jälkeen kuoriutuneet untuvikot siirretään toisille tiloille kasvamaan.

Heleniltä kilpailukykyinen hinta

Vilppulan Hybrid Oy palasi Helenin asiakkaaksi tauon jälkeen.

”Helenillä ymmärretään nykyaikaisen maatalouden haasteita. Kaikesta pitää tinkiä ja hinta ratkaisee myös sähkössä. Asiantunteva palvelu on tärkeää”, Anita Mäkelä sanoo.

”Olen ollut todella tyytyväinen Helenin palveluun ja meidän yhteyshenkilön ammattitaitoon. Minun ei tarvitse käyttää aikaa ja vaivaa sähkösopimuksen miettimiseen, vaan voin luottaa siihen, että Helenin myyjä etsii parhaan ratkaisun. Helenin tarjous oli oikeasti kilpailukykyinen.”

Mänttä-Vilppulan alueella Elenia hoitaa sähkönsiirron.

Hautomossa matkitaan kanaemoja

Vilppulan Hybrid Oy:n kiinteistöt ja asuinrakennukset lämmitetään pelletillä. Munituskanaloiden lisäksi yritykseen kuuluu lisäksi muun muassa hautomo, emokasvatuskanalat sekä viiden kilometrin päässä oleva karanteenikanala. Tila työllistää 15 henkilöä mukaan lukien yrittäjät itse.

Sähköä kuluu eniten kanaloiden valaistukseen ja ilmastointiin. Hautomossa homman hoitavat erityiset sähköllä toimivat hautomakoneet, jotka pitävät munat tarkasti vaadituissa lämpötiloissa. Hautomislaitteet myös kääntelevät munia kesken hautomisen aitojen kanaemojen tapaan.

”Alkiokehityksen alkuvaiheessa munia lämmitetään tasan 100-Fahrenheit-asteisiksi. Loppuvaiheessa sikiöiden oma lämmöntuotanto on niin suuri, että tilaa pitää jäähdyttää koneellisesti. Myös ilmankosteutta säädetään”, Anita Mäkelä kertoo.

Kun munat alkavat kuoriutua, yhdessä päivässä syntyy 30 000–120 000 untuvikkoa. Laskennan jälkeen untuvikot viedään toisille tiloille edelleen teurastuskokoon kasvatettaviksi. Tilan yksilö- ja tuotantomäärät ovat hengästyttäviä, vaikka suurempiakin Suomesta löytyy. Vilppulan Hybridin broilerit päätyvät Atrian lihatuotantoon.

Lue myös Anita Mäkelä – Euroopan nopein kanafarmari

Uusi sähkösopimus

Tutustu sähkösopimuksiimme ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto.

Katso sähkön hinnat ja tee sähkösopimus

Asiantuntijamme ovat palveluksessasi

Asiantuntijamme palvelevat yritysasiakkaita niin sähköön, lämpöön kuin jäähdytykseen liittyvissä asioissa.

Ota yhteyttä

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Sähkön­kulutus syyniin

Danske Bank laski sähkönkulutustaan 20 prosenttia kolmessa vuodessa.

Energia­tehokas kiinteistö

Silloin kun kiinteistössä tehdään remonttia, kannattaa samassa yhteydessä miettiä myös energiatehokkuuden parantamista. Tärkeää on myös, että talotekniikkaa huolletaan säännöllisesti ja että sitä käytetään oikein.