• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää
Aurinkoenergia

Granbergit hankkivat paneelit pihalle ja sähkövaraston taloon

  • Teksti: Marjukka Puolakka
  • Kuvat:
  • 2019-04-12

Anders Granberg perheineen on tilannut Heleniltä aurinkopaneelit ja sähkövaraston, joilla se aikoo tuottaa kesäkuukausina käyttämänsä sähkön itse.

Granbergien sipoolaiskoti on tuottanut aurinkosähköä jo neljä vuotta. Aurinkopaneelit on asennettu kodin takapihalle, josta aukeaa avoin peltomaisema. Uusi sähkövarasto vähentää ostosähkön tarvetta.

”Paneelit on kallistettu niin, että ne tuottavat hyvin sähköä syksyllä ja keväällä, kun aurinko on matalammalla”, Anders Granberg kertoo.

18 aurinkopaneelin teho on 5,2 kWp. Jääkaapin kokoinen sähkövarasto on kapasiteetiltaan 12,5 kWh. Koti lämpiää hakkeella ja sauna puilla.

”Sähkövarastolla saamme aurinkosähköstä kaiken irti. Talo on tyhjillään päivisin, iltaisin taas sähköä kuluu enemmän.”

Sähkövarasto otettiin käyttöön maaliskuussa. Aurinkoisina päivinä se pääsi heti tositoimiin.

”Kun aiemmin olemme alkaneet käyttää verkkosähköä viideltä iltapäivällä, riittää varaston sähkö aamuneljään. Uskon, että pääsemme omavaraisiksi sähköstä vuorokauden ympäri touko–elokuun ajaksi, kun kodinkoneiden käyttö ajastetaan päiväsaikaan.”

Granbergit ovat mukana Helenin Spot-ohjauspilotissa. Sen tavoitteena on selvittää, minkälaista säästöä saa sähkövaraston latauksen ja purkamisen ohjaamisella sähkön Spot-hinnan mukaan.

Yötä päivää aurinkosähköä

Aurinkosähkö on puhdasta ja paikallista energiaa. Sähkövaraston ja virtuaaliakun avulla kasvatat kotisi omavaraisuutta entisestään, kun pääset käyttämään omien paneeliesi tuotantoa myös yöaikaan. Näin säästät sekä sähkö- että siirtolaskussa.

Avainsanat

Aurinko, sähkövarasto

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Sähkövarasto on iso ekoteko

Juutilaisen perheen kotiin hankittiin tämän vuoden alussa uudenlainen laite – sähkövarasto. Kotien sähkövarastoilla on lähivuosina tärkeä rooli uusiutuvan energian tuotannossa ja älykkäässä sähköverkossa. Sähkövaraston hankinta on ennen kaikkea ympäristöteko.

Aurinkoenergia tehokkaasti omaan käyttöön

Dahlbomit halusivat tuottaa omaa aurinkoenergiaa ja käyttää aurinkopaneeleista saadun sähkön mahdollisimman tehokkaasti. Yhtälö ratkesi sähkövaraston ja virtuaaliakun avulla.

Ekologisesti omalla sähköllä

Aurinkopaneelien ja sähkövaraston hankinta oli ennen kaikkea ekologinen teko, kertoo Aalto-yliopiston muotoilun professori Maarit Mäkelä. Hän uskoo, että jokaisen tulisi tehdä maapallon hyväksi se, minkä voi.