Artikkeli / 13.6.2017

Aurinkovoimaa ja sähkön varastointia

HUB logistics Oy:n logistiikkakeskuksen katolle Vantaalle nousi viime kesänä kookas aurinkovoimala. Kiinteistöön asennettiin lähes 600 aurinkopaneelia. Voimalan yhteyteen rakennettiin teollisen mittakaavan älykäs sähkövarasto.

Teksti: Marina Galkin-Aalto

Helen toteutti ja rahoitti logistiikkakeskuksen katolle rakennettavan aurinkovoimalan, josta HUB saa sähköt käyttöönsä. Asiakkaalta ei edellytetä pääomaa eikä investointeja. Helen ylläpitää voimalaa ja toimitti osaksi kokonaisuutta myös älykkään sähkövaraston.

- Tämä on Suomen ensimmäisiä kohteita, jossa ohjaamme älykkäästi aurinkovoimalan ja sähkövaraston yhdistelmää asiakkaan tiloissa. Siinä hyötyvät sekä asiakas että sähköverkko, kertoo aurinkoliiketoiminnan päällikkö Atte Kallio Helenistä.

Sähkövaraston avulla aurinkovoimalan hyödyt kasvavat, sillä sähkövarasto auttaa asiakasta käyttämään tuotetun aurinkosähkön tehokkaammin oman kiinteistönsä tarpeisiin. Ilman sähkövarastoa kiinteistön oman käytön ylittävä osa aurinkosähköstä joudutaan myymään sähkömarkkinoille, jolloin menetetään paikallisen tuotannon siirto- ja verohyöty.

Sähkövarasto tuottaa lisäarvoa myös silloin, kun kiinteistössä tuotettua aurinkosähköä ei riitä varastoon asti.

- Silloin kun asiakas ei itse tarvitse sähkövarastonsa koko kapasiteettia, Helen voi ostaa ylijäävän käyttöajan ja ohjata laitteistoa sähköverkon tukemiseen, sanoo kehityspäällikkö Juha Karppinen Helenistä.

Kotimaista teknologiaosaamista

HUB:n vuokraaman ja Ilmarisen omistaman kiinteistön katolla Vantaan Hakkilassa on 560 aurinkopaneelia. Tehoa aurinkovoimalalla on 150 kWp, ja se tuottaa vuodessa noin 125 000 kilowattituntia aurinkosähköä. Tämä kattaa arviolta 10-20 prosenttia HUB:in logistiikkakeskuksen sähkön vuosikulutuksesta.

- Varastossamme Hakkilassa on paljon uutta teknologiaa, ja siksi haluamme olla mukana eturintamassa myös energiankäytössä ja testata sähkön varastointia ensimmäisten joukossa. Huomioimme myös jo rakennusvaiheessa, että kiinteistön katolle tulee aurinkovoimala, kertoo HUB logisticsin omistaja ja hallituksen puheenjohtaja Aarno Törmälä.

GreenEnergy Finland (GEF) asensi aurinkopaneelit logistiikkakeskuksen katolle viime kesän aikana. Järjestelmä sisältää GEF:n kehittämää uutta tekniikkaa.

Aurinkovoimala ilman investointeja

Helenin tavoitteena on ilmastoneutraali tulevaisuus. Helen kasvattaa uusiutuvan energian osuutta omassa tuotannossaan ja haluaa tukea myös yrityksiä kohti ilmastoneutraalimpaa energiantuotantoa.

Helenin tarjoama ”Aurinkovoimala ilman investointeja” -malli on yrityksille mahdollisimman riskitön vaihtoehto. Palvelumaksu on sidoksissa aurinkovoimalan tuottoon. Jos voimala ei tuota, asiakas ei myöskään maksa.

Useimmiten aurinkosähkö omasta voimalasta on edullisempaa kuin verkosta ostettu sähkö. Tämä edellyttää yleensä yli 1000 neliömetrin kattopinta-alaa, jolle mahtuu noin 400 aurinkopaneelia.

Sähkön varastointi yrityksille

Helen on sähkön varastoinnin edelläkävijä Pohjoismaissa ja haluaa auttaa yrityksiä saamaan parhaan mahdollisen hyödyn sähkön varastoinnista.

Helen tarjoaa ensimmäisenä Suomessa yrityksille mahdollisuutta sähkön varastointiin. Jos yritys on kiinnostunut sähkön varastoinnin mahdollisuuksista, Helen räätälöi yritysten tarpeisiin sopivan ratkaisun ja voi osallistua sähkövarastoinvestointeihin.

Haluatko tietää lisää Helenin tarjoamista ratkaisuista? Ota yhteyttä aurinkoliiketoiminnan päällikkö Atte Kallioon, puh. 050 346 4118 tai sähkövarastoasioissa kehityspäällikkö Juha Karppiseen, puh. 050 462 8488.

Lue lisää aiheesta

Yritykset Aurinkoenergia