Artikkeli / 19.3.2018

Aurinkopaneelit ja sähkövarasto – omavarainen koti

Aurinkopaneelien oheen kannattaa asentaa sähkövarasto. Sähkövaraston avulla kotitalous voi hyödyntää jopa 90 prosenttia talteen otetusta aurinkosähköstä itse.

Teksti: Marjo Linnasalmi Kuvat: Sampo Korhonen

Miksi hankkia aurinkopaneelit? Mitä hyötyä on sähkövarastosta? Mikä on tuottajapaketti? Helenin tuoteasiantuntija Krista Jaatinen ja projektipäällikkö Kristiina Siilin kertoivat aurinkosähköstä ja sen varastoinnista Helenin asiakastilaisuudessa helmikuussa.

Aurinkopaneelien hankkimiseen on monia syitä.

”Paikallisesti tuotettu sähkö on jo usein verkkosähköä edullisempaa”, Krista Jaatinen sanoo. ”Aurinkosähköjärjestelmä nostaa kiinteistöjen omavaraisuutta ja arvoa – vähän niin kuin keittiöremontit ennen.”

”Sähkövarastoa käyttämällä kuluttaja myös tukee uusiutuvaa ja puhdasta energiaa”, Kristiina Siilin korostaa.

Aurinkopaneelien hankkiminen on helppoa: Helen toimittaa ja asentaa paneelit sekä opastaa ja tukee aurinkosähköön liittyvissä asioissa. Sähkövarastolla aurinkopaneelien tuotto saadaan entistä paremmin pientuottajan käyttöön.

Edelläkävijät hankkivat sähkövaraston

”Aurinkosähköjärjestelmästä hyötyy enemmän, kun hankkii sähkövaraston”, Kristiina Siilin kertoo. ”Varastoa tarvitaan esimerkiksi aurinkoisena päivänä, jolloin ei ole itse kotona. Se tasapainottaa sähkön kulutusta ja tuotantoa.”

Sähkövaraston avulla pystyy hyödyntämään jopa 90 prosenttia aurinkosähköstä. Ilman sähkövarastoa noin kolmasosa sähköstä päätyy verkkoon, eikä sitä näin ollen voi itse käyttää.

Siilin kertoo, että sähkövarasto ei ole vain kaappi kodin tai kesämökin nurkassa. Internet-selainpohjaisella järjestelmällä asiakas voi seurata, miten paljon aurinkoenergiaa on tuotettu ja kulutettu kiinteistössä sekä miten sähkövarasto on toiminut. Järjestelmä on helppokäyttöinen.

Sähkövarastoon voi asentaa myös lisäosia, joiden avulla esimerkiksi jääkaappi tai pakastin pysyy kylmänä sähkökatkoksen aikana.

Tuottajapaketti

Helen tarjoaa kotitalouksille aurinkosähkön tuottajapakettia, johon sisältyvät aurinkopaneelit, sähkövarasto ja virtuaaliakku. Sähkön hankkijasta tulee näin tuottaja eli asiakas saa täyden hyödyn järjestelmästään.

Aurinkopaneelit kiinnostavat

  1. Miksi tulit kuuntelemaan tätä tilaisuutta?
  2. Mitä hyötyä tilaisuudesta oli?

Ville Suomi

  1. Tulin kaverini ehdotuksesta. Aurinkopaneelit kiinnostavat minua myös ammatillisesti.
  2. Täytyy edelleen jatkaa perehtymistä asiaan. En tällä hetkellä harkitse aurinkosähköjärjestelmän hankkimista.

Kaisu McLachlan

  1. Tulevaisuutta varten. Mietin, minkälaisen järjestelmän voisimme laittaa kesämökille.
  2. Kuulemani perusteella ottaisin koko tuottajapaketin, en pelkkiä paneeleita.

Lue lisää aiheesta

Aurinkoenergia