Artikkeli / 4.11.2022

Mikä on Spot-hinta, pörssisähkö tai kilowattitunti? - Ota sähkön termit haltuun!

Sähköstä ja sen hinnasta puhutaan nyt enemmän kuin koskaan ja aiheeseen liittyviä termejä on paljon. Tiedätkö mitä eroa on pörssisähköllä ja sähköpörssillä? Tai mikä on Spot-hinta ja kilowattitunti (kWh)? Testaa tietosi sähkön termeistä hauskassa tietovisapelissä ja ota sähkön termit haltuun alla olevasta listauksesta.

Ota sähkön termit haltuun hauskan tietovisan avulla

Kilowattitunti (kWh)

Kilowattitunti, eli kWh vastaa energiamäärää, joka kuluu, kun pidät 1 000 watin (W) laitetta käynnissä yhden (1) tunnin ajan. Kilowattitunti (kWh) ei ole tunnissa käytettyjen kilowattien määrä, vaikka se saattaisikin kyllä tuntua alkuun loogiselta vaihtoehdolta.

Sähkönsiirto

Sähkönsiirto tarkoittaa käytännössä sähkön kuljettamista sähköverkkoa pitkin kotiisi. Tämä on palvelu, josta maksat siirtomaksua. Sähkönsiirron hoitaa aina paikallinen sähköverkkoyhtiö, joka omistaa alueen jakeluverkon.

Sähkövero

Maksat sähköveroa sähkönkulutuksesi mukaan ja paikallinen sähköverkkoyhtiösi laskuttaa sähköveron siirtohinnan kanssa. Arvonlisäveroa peritään sähköenergiasta, sähkön siirrosta ja sähköverosta. Sähköyhtiö laskuttaa veron sähkölaskun yhteydessä ja tilittää sen edelleen valtiolle. Voit lukea täältä lisää, mistä sähkön hinta muodostuu.

Arvonlisävero (ALV)

Arvonlisävero on sähkön hintaan lisättävä kulutusvero. Arvonlisäveroa peritään sähköenergiasta, sähkön siirrosta ja sähköverosta. Sähköyhtiö laskuttaa veron sähkölaskun yhteydessä ja tilittää sen edelleen valtiolle.

Kiinteähintainen sähkö

Kiinteähintaisen sähkösopimuksen hinta ei muutu vaan pysyy samana koko 12 kuukauden sopimuskauden, vaikka sähkön markkinahinta muuttuisi.

Markkinahintasähkö

Markkinahintainen sähkösopimus on toistaiseksi voimassa oleva ja sopimuksen hinnan muutoksia tarkastetaan kerran kuukaudessa. Sopimuksen energiahinta muodostuu Nasdaq OMX Commodities -sähköpörssin kunkin kuukauden kuukausituotteiden päätöskurssien keskihinnan mukaisesti. Energiahinta muodostuu myös sähkönkäytön perusteella, ja siihen lisätään kulloinkin voimassa oleva marginaali per kWh sekä arvonlisävero.

Pörssisähkö

Pörssisähkö on sähkösopimus, jossa sähkön hinta vaihtelee tunneittain sähköpörssin markkinahinnan mukaan. Tämän kautta Pörssisähkön hinta on aina kilpailutettu ja ajan tasalla. Voit lukea pörssisähköstä lisää täältä. Oma Helen -sovelluksesta näet sähkön tuntihinnat ja voit suunnitella tulevan päivän sähkönkulutustasi ennakkoon.

Sähköpörssi

Sähköpörssi, eli Nord Pool on osakeyhtiömuotoinen Euronexitin sekä Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhdessä omistama sähköpörssi. Nord Poolissa käydään kauppaa arvopapereiden asemasta sähköllä.

Nord Pool

Nord Pool (sähköpörssi) on kauppapaikka, jossa sähköä myyvät tuottajat ja sähkön jälleenmyyjät kohtaavat. Sähkön markkinahinnat muodostuvat sähköpörssissä tunnin tarkkuudella.

Nasdaq OMX Commonities-sähköpörssi

Nasdaq OMX Commodities on sähköpörssi, jossa käydään kauppaa pidemmällä aikavälillä, jossa sähkön hintaa kiinnitetään tulevaisuuden jaksoille. Hinta muodostuu sähköpörssin kunkin kuukauden kuukausituotteiden päätöskurssien keskihinnan mukaisesti. Esimerkiksi kesäkuun hinta määräytyy kesäkuun kuukausituotteiden päätöskurssien noteerauksista 15.4.-14.5. väliseltä ajalta.

Spot-hinta

Spot-hinta on todellinen, tuntikohtainen sähkön hinta. Se säätelee Suomessa myytävän sähkön hintaa. Spot-hinta muuttuu päivittäin ja siihen vaikuttaa sähkön kysyntä ja tarjonta. Oma Helen -sovelluksesta näet sähkön tuntihinnat ja voit suunnitella tulevan päivän sähkönkulutustasi ennakkoon.

Energiahinta

Energiahinta muodostuu tunneittain toteutuneesta sähköpörssin tuntihinnasta, johon lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero ja marginaali. Energiahinta määräytyy jokaiselle vuorokauden tunnille erikseen, joten laskutettava hinta perustuu energiankulutukseesi kyseisen tunnin aikana. Voit omalla sähkönkulutuksellasi vaikuttaa sähkölaskusi suuruuteen hyödyntämällä ne vuorokauden tunnit, jossa energiahinta on alhaisempi.

Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikainen sopimus tarkoittaa sähkösopimusta, joka on solmittu tietyksi ennalta määritellyksi ajaksi. Tavallisimmat määräajat ovat vuosi ja kaksi vuotta. Sähköyhtiö sitoutuu myymään sähkön sovitulla hinnalla määräaikaisen sopimuksen loppuun asti. Sähkösopimusta ei voi katkaista tai sen tyyppiä vaihtaa kesken jaksoa. Muuton yhteydessä määräaikaisen sähkösopimuksen voi siirtää uuteen osoitteeseen.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on jatkuva. Sopimuksen voi purkaa kahden viikon irtisanomisajalla. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on vaivaton tapa ostaa sähköä, jonka hinta seuraa viiveellä yleistä markkinatilannetta, mutta on varsinaista markkinahintaista sähköä vakaampi ja ennakoitavampi. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hinta voi muuttua, mutta sähköyhtiön on ilmoitettava sähkön hinnan muutoksesta vähintään kuukautta ennen uuden hinnan voimaan tulemista.

Sähkösopimuksen perusmaksu

Sähkösopimuksen perusmaksu on kiinteä kuukausi- tai vuosimaksu, joka ei ole riippuvainen sähkönkulutuksen määrästä. Perusmaksu kattaa sähkönmyyjän kiinteitä kustannuksia, kuten esimerkiksi laskutukseen ja laskujen lähettämiseen liittyviä kustannuksia.

Haluatko oppia säästämään energiaa?

Fiksuksi energiankäyttäjäksi -pikakurssilla opit helpolla tavalla ne pienet arjen teot, joilla voit vaikuttaa energiankulutukseesi. 

Hyppää kurssille

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö