Artikkeli / 22.11.2023

Mitä vety on ja mitä se mahdollistaa? — asiantuntijamme vastaa osa 1

Mitä vety on ja miksi siitä puhutaan enemmän kuin aikaisemmin? Entä mitä vety mahdollistaa tulevaisuudessa? Helenin vetytiimin teknologiapäällikkö, Saara Viik, vastaa näihin kysymyksiin. Katso video ja opi! 

Mitä vety on? 

Vety on maailmankaikkeuden yleisin alkuaine. Jopa 90 prosenttia kaikista atomeista ajatellaan olevan vetyä. Vety on myös erinomainen energiankantaja. Siinä on kilogrammoissa mitattuna kolme kertaa enemmän energiaa kuin fossiilissa polttoaineissa. Vetyä on maapallolla suurimmaksi osaksi vedessä eli järvissä, joilla, merissä ja jäätiköillä. Vettä pystytään pilkkomaan sähkön avulla vedyksi ja hapeksi, ja näin voidaan saada puhdasta energiaa.

Miksi vedystä puhutaan nyt enemmän kuin aikaisemmin?

Vety tulee olemaan merkittävä tekijä kestävän energiajärjestelmän rakentamisessa. Vety auttaa siis saavuttamaan maailman ilmastotavoitteet, minkä takia sen ympärillä käydään paljon keskustelua.

Mitä vety mahdollistaa?

Sen avulla voidaan muun muassa korvata fossiilisten polttoaineiden käyttöä niillä teollisuudenaloilla, joita ei voida suoraan sähköistää, sekä varastoida energiaa suuressa mittakaavassa. 

Tulevaisuudessa tulee olemaan paljon uusiutuvaa energiaa, aurinko- ja tuulivoimaa, joiden tuotanto on vaihtelevaa. Vetyä voidaan tuottaa silloin kun tuulee paljon ja aurinko paistaa. Tämä tarkoittaa sitä, että sähköä voidaan laittaa periaatteessa säästöön. 

 

Syvennä tietoasi vedystä

Katso vetyvideosarjan osat 2 ja 3, joissa asiantuntijamme kertovat muun muassa vedyn roolista energiajärjestelmässä ja sen mahdollisuuksista tulevaisuudessa. 

Mikä on vedyn rooli energiajärjestelmässä? — katso video!

Mikä on vedyn rooli nyt ja tulevaisuudessa — katso video!