Artikkeli / 16.6.2023

Uusiutuva vety mullistaa kokonaisia teollisuudenaloja

Mediassa pöhistään nyt uusiutuvasta vedystä, ja Suomeen kaavaillaan lukuisia uusia vetyinvestointeja. Helenin vetyliiketoimintaa luotsaava Tuukka Hartikka kertoo, miksi vedyn pitäisi kiinnostaa myös sinua.

Mitä on näköpiirissä uusiutuvassa vedyssä?

Uusiutuvalla vedyllä voi valmistaa hiilineutraaleja ratkaisuja esimerkiksi lento- ja meriliikenteeseen sekä terästeollisuuteen. Euroopan unioni on asettanut tavoitteeksi tuottaa 10 miljoonaa tonnia uusiutuvaa vetyä vuonna 2030. Suomi tavoittelee tästä 10 prosenttia. Suomi haluaakin kärkimaaksi uusiutuvan vedyn tuotannossa.

Miksi se on tärkeä asia?

Uusiutuvaa vetyä tarvitaan erityisesti teollisuudenaloilla, joita on vaikea sähköistää. Vedyn avulla voidaan varastoida tuuli- ja aurinkovoimaa, mikä tukee koko energiajärjestelmää.

Miten se näkyy tavalliselle ihmiselle?

Näkyvintä ovat raskaaseen liikenteeseen ilmestyvät vetyrekat. Kotejamme aletaan lämmittää vedyntuotannossa syntyvällä hukkalämmöllä.

Milloin uusiutuva vety on arkea?

Ensimmäiset vetyhankkeet valmistuvat jo ensi vuonna. Suurin osa Suomen isoista vetyhankkeista valmistuu suunnitelmien mukaan tämän vuosikymmenen aikana. Helenin ensimmäisessä hankkeessa tavoittelemme vuotta 2025. Vuosaareen kaavailtu 3H2 – Helsinki Hydrogen Hub -pilottilaitos yhdistää vedyntuotantoon sähkön, lämmityksen, liikenteen ja energian varastoinnin.

Mitä muuta minun pitäisi tietää?

Uusiutuva vety on tärkeä, vielä puuttuva palanen hiilineutraalissa energiajärjestelmässä, jonka toteuttamiseksi tarvitaan myös paljon kumppanuuksia ja yhteistyötä eri teollisuudenalojen kesken. Kukaan ei tee tätä yksin.

Tiesitkö?

Uusiutuvaa vetyä valmistetaan vedestä uusiutuvalla energialla, kuten tuuli- tai aurinkosähköllä. Vety on hiilineutraalin energiajärjestelmän puuttuva palanen.

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus