Aurinkoenergia

Aurinkopaneelit vapaa-ajan asunnolle? Ota nämä seikat huomioon

  • Teksti: Elina Jäntti
  • Kuvat:
  • 19.04.2021

Helenin aurinkopaneelit tuottavat ympäristöystävällistä aurinkosähköä vapaa-ajan asunnolla. Virtuaaliakun avulla ylimääräisen aurinkosähkön voi hyödyntää kaupunkiasunnossa.

Aurinkoiset kelit lisääntyvät ja mökkikauden alku on käsillä. Yhä useampi vapaa-ajan asunnon omistaja pohtiikin, kannattaisiko auringon energia valjastaa omaan hyötykäyttöön.

Aurinkopaneelien hankinta voi kuitenkin tuntua hankalalta, sillä paneeleita myy moni eri toimija ja niiden käyttö voi olla vierasta. Mistä lähteä liikkeelle?

– Aurinkopaneelien hankinnassa on paljon huomioitavia asioita, mutta tarvittavat asiat kannattaa käydä läpi asiantuntijan kanssa, sanoo asiakkuuspäällikkö Ville Hyvärinen Heleniltä.

Aurinkosähköstä kiinnostuneiden kannattaa aloittaa täyttämällä yhteydenottopyyntö Helenin verkkosivuilla.

– Asiantuntijamme ottaa yhteyttä ja kartoittaa kohteen sekä asiakkaan sähkönkulutuksen. Tietojen perusteella räätälöidään asiakkaan tarpeisiin sopiva aurinkosähköjärjestelmä, Hyvärinen sanoo.

Kesämökkien tiedot voidaan selvittää pääsääntöisesti puhelimitse, ja tarvittaessa pyydetään valokuvia kohteesta.

Kartoituksen perusteella tehtävä tarjous ei sido asiakasta vielä mihinkään, vaan ostopäätöksen voi tehdä rauhassa.

Paneelien valintaan vaikuttavat katto ja kulutus

Aurinkosähköjärjestelmän valintaan vaikuttavat esimerkiksi kattotyyppi ja asiakkaan sähkönkulutus.

– Esimerkiksi mustalle peltikatolle voivat ulkonäön puolesta sopia kokomustat paneelit, jos asiakas niin toivoo. Toki muunkin väriset ovat sopivat ja toimivat, Ville Hyvärinen sanoo.

Myös tämänhetkiset ja tulevaisuuden sähkönkulutustarpeet kannattaa ottaa huomioon.

– Helenin järjestelmiin voidaan toimittaa myös sähköauton latauspiste. Myös se otetaan huomioon, onko asiakkaalla tarvetta esimerkiksi ilmalämpöpumpulle.

Järjestelmä mitoitetaan asiakkaan tarpeisiin

Aurinkosähköjärjestelmä kannattaa hankkia pitkäikäiseltä ja vakavaraiselta yritykseltä, jotta investointi on varmasti tehokas ja turvallinen.

Helen on vastuullinen yritys, joka on toiminut Suomessa jo yli sadan vuoden ajan.

– Vastuullisen toimijan valinta tuo aurinkopaneelien hankintaan luotettavuutta ja turvaa. Me emme myy ylimitoitettuja aurinkosähköjärjestelmiä, vaan mitoitamme järjestelmän aidosti asiakkaan tarpeisiin sopivaksi, Ville Hyvärinen sanoo.

– Markkinoilla on uusia yrityksiä, joita ei välttämättä ole enää olemassa parin vuoden päästä, jolloin ei ole ketään, kenen puoleen kääntyä tarvittaessa. Meillä aurinkopaneelien tehontuottotakuu on 25 vuotta, ja meiltä löytyy tarvittaessa asiantuntijuutta ja apua myös seuraavat 25 vuotta.

Paneelien 25 vuoden tehontuottotakuu tarkoittaa, että tänä vuonna ostettujen paneelien täydestä tehosta pitää olla vuonna 2046 jäljellä vielä ainakin 80 prosenttia.

Kun aurinkosähköjärjestelmä on suunniteltu huolella ja asennettu ammattimaisesti, se on käytössä hyvin huoleton.

– Aurinkopaneelit ovat hyvin huoltovapaat. Jos ne likaantuvat kovasti, niille riittää huolto-ohjeiden mukainen huolto, mutta muita toimenpiteitä ei tarvita.

Virtuaaliakku “säilöö” ylimääräistä sähköä

Helenin aurinkosähköjärjestelmiin on saatavilla Virtuaaliakku, jonka saldoa voidaan hyödyntää sekä vapaa-ajan asunnossa että kodissa. Virtuaaliakun ansiosta aurinkopaneelien tuottamaa sähköä voidaan hyödyntää laajemmin kuin vain vapaa-ajan asunnolla.

– Virtuaaliakku on oiva tapa hyödyntää ylituotettua sähköä. Virtuaaliakun käyttäjällä voi olla esimerkiksi kerrostaloasunto Helsingissä ja kesäasunto Savonlinnassa. Aurinkopaneelit tuottavat sähköä Savonlinnassa aina kun aurinko paistaa, mutta sähkö ei mene hukkaan vaan se voidaan ohjata Virtuaaliakkuun ja käyttää kaupunkiasunnossa, Ville Hyvärinen avaa.

Virtuaaliakun hyödyntäminen edellyttää, että molemmissa kohteissa on Helenin sähkösopimus.

Pitkäaikaista sähköä kertainvestoinnilla

Helen toimittaa aurinkosähköjärjestelmiä koteihin, vapaa-ajan asuntoihin, taloyhtiöihin ja yrityksiin koko Suomen alueella.

Ville Hyvärinen muistuttaa, että aurinkosähkö on paitsi hyvin ilmastoystävällistä myös edullista.

– Yhdellä kertainvestoinnilla asiakas saa omakseen aurinkovoimalan, joka tuottaa sähköä investoinnin jälkeen käytännössä ilmaiseksi ja tehokkaasti hyvin pitkään, Hyvärinen sanoo.

Vapaa-ajan asunnon aurinkopaneelit tuottavat sähköä myös kaupunkikotiin

Eläkkeellä olevan arkkitehti Mika Päivärinteen vapaa-ajan asunnon katolle asennettiin yhteensä 30 Helenin aurinkopaneelia. Aurinkopaneelit tuottavat sähköä vapaa-ajan asunnon lisäksi myös omistajansa kerrostalokodin käyttöön.

Avainsanat

Aurinko

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Aurinkopaneelien asennuksessa ilmansuunnalla on väliä

Etelään suunnattu kalteva harjakatto on ihanteellinen paikka aurinkopaneeleille, mutta paneelit tuottavat sähköä hyvin myös muun tyyppisillä katoilla. Lue asiantuntijan suositukset aurinkopaneelien hankintaan erilaisille katoille ja katso esimerkit Helenin asentamista aurinkosähköjärjestelmistä.

Aurinkosähköä odotettua enemmän

Vantaalaisen Lasse Tuomalan omakotitalon katolle asennettiin Helenin aurinkopaneelit. Parasta uuden järjestelmän asennuksessa on Tuomalan mukaan ollut se, kuinka paljon se tuottaa sähköä.

8 + 1 asiaa, jotka sinun tulisi tietää, kun aiot hankkia aurinkopaneelit

Aurinkopaneelikaupoille ei kannata suunnata hötkyillen. Tekemällä pohjatyöt kunnolla varmistat, että saat juuri sinun tarpeisiisi mitoitetun järjestelmän etkä maksa turhasta.