Blogi / 19.12.2016

Kaukojäähdytys, hurraa!

Syksy on nyt täällä, taas valitellaan kylmää – säätieteilijät uhkailivat jo yöpakkasilla jopa täällä etelässä.

Teksti: Anni Sarvaranta

Mikä siis olisikaan parempi hetki palata hetkeksi kesään ja sen lämpöisiin, jopa hikisiin päiviin. Aika paljon sai taas kuulla, että on liian kuuma, liikaa aurinkoa, ei voi nukkua. Näin ehkä osassa koteja – eipä kuitenkaan niissä, joihin tulee meiltä kaukojäähdytys.

Kaukojäähdytys on olennainen osa Helsingin energiajärjestelmää, jossa kesän hukkalämmöt kerätään talteen, jatkojalostetaan ja toimitetaan takaisin hyötykäyttöön. Kesällä 2014 kaukojäähdytyksen avulla kerättiin kesä–heinä–elokuun aikana ylimääräistä lämpöenergiaa hyötykäyttöön yli 40 000 000 kWh. Määrä vastaa noin 20 000 uuden 80-neliöisen kerrostalohuoneiston vuotuista lämmöntarvetta.

Sitä mukaa, kun lisäämme kaukojäähdytyksen avulla asuin- ja työskentelymukavuutta, lisäämme myös aurinkoenergian käyttöä Helsingissä – melkeinpä huomaamatta ja asiakkaan näkökulmasta hyvin vaivattomasti. Olemme todella innoissamme tuotteestamme ja sen hyödyistä, ja olemme siten kovasti myös miettineet kuinka voisimme havainnollistaa helsinkiläisille entistä selkeämmin, että minkälaisista kierrätetyn energian määristä on oikein kyse. Ja tässä se nyt tulee:

Kaukojäähdytys, hurraa!

30 jalkapallokenttää aurinkokeräimiä!

Pelkästään heinäkuussa kaukojäähdytyksen avulla kerätyn ja kaukolämmöksi jalostetun energian tuottamiseksi tarvittaisiin noin 30 jalkapallokenttää aurinkokeräimiä. Tällaisia tiloja ei ole käytettävissä tiiviisti rakennetussa kaupungissa – osa katoistakin on aina väärään suuntaan tai varjossa.

Kesäkuukausien aikana keräsimme kaukojäähdytysjärjestelmän avulla lähes huomaamatta hyötykäyttöön ennätysmäärän energiaa, joka muuten olisi mennyt täysin hukkaan, sillä tavalliset jäähdyttimet työntävät lämpöenergian taivaan tuuliin.

Oikein aurinkoista ja positiivista syksyä kaikille lukijoille – muistellaan ihanaa, lämmintä kesää pitkälle talveen!

ps. Koska olen insinööri, perusluonteeseeni kuuluu edes yrittää selittää miten asiat toimivat. Yritin kuvata järjestelmän toimintaa mahdollisimman yksinkertaisesti (alla), palautetta saa kyllä antaa, jos kuitenkin lipsahdin insinöörijargonin puolelle.

Kaukojäähdytys, hurraa!

Miten tämä sitten oikein toimii? Otetaan esimerkkikohteeksi asuinkerrostalo, jonne tulee kaukojäähdytys.

  • Koti lämpiää tai kesällä  jopa kuumenee mm. auringon vaikutuksesta ja sähkölaitteiden hukkalämmöstä. Syntyy tarve jäähdyttää sisäilmaa.
  • Kerrostaloon tulee Helsingin Energialta kaukojäähdytys. Eli tulee yksi putki, joka tuo kylmää vettä rakennukselle ja toinen, joka vie lämmenneen veden pois.
  • Kaukojäähdytyksellä jäähdytetään rakennuksen huoneistokohtaisia järjestelmiä ja kiinteistön ilmanvaihtoa.
  • Samalla, kun koti viilenee miellyttävän lämpöiseksi, siirtää rakennuksen tekniikka ylimääräisen lämmön edelleen kaukojäähdytyksen paluuveteen. Eli kiinteistöstä viedään pois ylimääräistä lämpöenergiaa.
  • Lämmennyt vesi johdetaan takaisin Katri Valan lämpöpumppulaitokselle ja jäähdytetään uudelleen.
  • Kiinteistöiltä palaava kaukojäähdytysvesi ei sellaisenaan ole riittävän lämmintä esimerkiksi lämpimän käyttöveden tuottamiseen tai siirrettäväksi kaukolämpöverkkoon. Katri Valan lämpöpumppulaitoksessa hukkalämpö jalostetaan korkeampaan lämpötilaan ja siirretään edelleen kaukolämpöverkkoon. Kesäkaudellakin tarvitaan kaukolämmitystä, erityisesti lämpimän käyttöveden tuottamiseen.

Lue lisää aiheesta

Lämpö