Blogi / 19.12.2016

Kiintoisia lukuja aurinkosähköstä

Yhden aurinkopaneelin vuoden sähköillä saa keitettyä 1200 pannullista kahvia. Tai vaihtoehtoisesti sillä voi valaista 5 watin spottiledilampulla rapsakat viisi vuotta.

Teksti: Markus Logren

Siksi aloitimme kunnianhimoisen aurinko-ohjelman ja rakensimme alkuvuodesta aurinkovoimalan Suvilahteen. Lanseerasimme samalla uuden palvelun, jolla kuka tahansa pääsee aurinkosähkön pientuottajaksi.

Teimme samalla lupauksen. Tulemme rakentamaan lisää aurinkovoimaa kysynnän mukaan. Kysyntä olikin huimaa ja Suvilahden paneelit myytiin loppuun muutamassa päivässä.

Nyt rakennamme uuden, yli kaksi kertaa isomman, voimalan Kivikkoon. Noin 3000 paneelilla, yli 850 kWp teholla ja 700 – 800 MWh vuosituotannolla voimalasta tulee ylivoimaisesti suurin Suomessa. Voimalan vuosituotanto vastaa noin 400 kerrostalokaksion vuosikulutusta (á 2000 kWh). Aurinkopaneeleiden asennus on parhaillaan käynnissä Kivikossa ja paneelit saadaan tuotantoon näillä näkymin tammikuussa.

Voimala muuttaa huiman määrän aurinkoenergiaa sähköksi. Tehdäänpä pieni laskuharjoitus.

Yhden (285 Wp) paneelin vuosituotanto on noin 230 kWh. Oletetaan, että tavallinen kahvinkeitin keittää 1 kW teholla ja lämmittää pannua 100 W teholla ja yhden pannullisen keittämiseen kuluu 10 minuuttia. Jos keittämisen jälkeen pannua pidetään 10 minuuttia lämpimänä, käytetään sähköenergiaa yhteen pannulliseen 0,2 kWh.

Yhden paneelin vuosituotannolla keittäisi siis lähes 1200 pannullista kahvia. Aurinkokahvia. Nam.

Sillä voi tietenkin myös katsoa vaikkapa 2300 tuntia telkkaria (100 W). Tai pestä 300 koneellista pyykkiä (á 0,8 kWh). Tavallinen 5 W spottiledilamppu palaa yhden aurinkopaneelin vuosituotannolla 46 000 tuntia eli kutakuinkin viisi vuotta ja kolme kuukautta.

Siistiä hommaa tämä ”pientuotanto”, vai mitä?

P.S. Jos haluat keittää kahvisi aurinkosähköllä, tilaa oma nimikkopaneeli Kivikosta täältä. 

Lue lisää aiheesta

Aurinkoenergia Hiilineutraalisuus