Blogi / 2.1.2017

Vuosi 2016 toi lisää aurinkoa ja pellettejä

Helenin vuoteen 2016 on mahtunut aurinkoa ja pellettejä, sähkön varastointia, lämpöpumppuja ja älykkäitä ratkaisuja.

Heti keväällä päästiin kokemaan ikimuistoinen hetki, kun Suomen suurin aurinkovoimala käynnistyi Helsingin Kivikossa. Kun lähes 3000 aurinkopaneelia levittäytyy hiihtohallin katolle, näky on silmiä hivelevä. Voimalan vuosituotanto yltää noin 700 megawattituntiin. Se vastaa noin 350 kerrostalokaksion vuosikulutusta.

Jo edellisvuonna Helen käynnisti aurinkovoimalan Suvilahdessa, ja sen 1200 aurinkopaneelia ovat tuottaneet sähköä jo yli puolitoista vuotta. Tuotannossa päästiin mukavasti lähelle tavoitetta. Helen on myös luvannut rakentaa lisää aurinkovoimaa niin kauan kuin kysyntää riittää.

Lisää historiallisia hetkiä koettiin kesällä, kun Helen otti käyttöön Pohjoismaiden suurimman sähkövaraston. Sähkövarasto on teholtaan 1,2 megawattia ja kapasiteetiltaan 600 kilowattituntia. Yhteistyössä Fingridin ja Helen Sähköverkon kanssa Helen koettelee tutkimushankkeessa nyt sähkövaraston rajoja kannattavan markkinaehtoisen käytön löytämiseksi.

Vuosi 2016 toi lisää aurinkoa ja pellettejä

Sähkövarasto Suvilahden aurinkovoimalan vieressä.

Pelletti palaa Helsingissä

Vuoden aikana poltettiin tonneittain kotimaista pellettiä sekä Hanasaaren että Salmisaaren monipolttoainevoimalaitoksissa.

Kaukolämpöä ja sähköä on tuotettu helsinkiläisille pelletin ja kivihiilen seospoltolla Salmisaaressa jo vuoden 2015 alusta. Hanasaaressa seospoltto aloitettiin tämän vuoden talvella. Uusiutuvaa energiaa lisäämme tuotantopalettiimme monilla tavoilla; pelletin seospoltto on niistä yksi.

Joulukuussa päästiin aloittamaan Salmisaaren pellettilämpölaitoksen perustustyöt. Laitokseen rakennetaan Suomen suurin pellettikattila.

Vuosi 2016 toi lisää aurinkoa ja pellettejä

Pellettilämpölaitoksen perustustöitä valmistelevia maanrakennustöitä Salmisaaressa.

Tämä on merkittävä hanke Helenin mittavassa investointiohjelmassa uusiutuvan energian lisäämiseksi. Uuden pellettilämpölaitoksen polttoaineteho on hieman alle 100 MW, ja se yhdistetään Salmisaaren voimalaitosalueella jo rakennettuun pelletin vastaanotto- ja varastointijärjestelmään.

Lämpöpumpuilla CO2-päästöjä alemmas

Tiesitkö muuten, että Helen on Suomen suurin lämpöpumppulämmön tuottaja? Helenin Sörnäisissä sijaitsevilla Katri Valan lämpöpumpuilla tuotettiin viime vuonna peräti 70 prosenttia Suomen suurten lämpöpumppujen kaukolämmöstä. Lämpö toimitetaan asiakkaille kaukolämpöverkon kautta lämmittämään kiinteistöjä ja käyttövettä.

Esplanadin jäähdytyskeskukseen rakennetaan myös uusi, teollisen mittakaavan lämpöpumppulaitos. Helen tulee siis tarjoamaan asiakkailleen merkittävän määrän lisää uusiutuvaa kaupunkienergiaa. Massiiviset lämpöpumput rakennetaan maanalaiseen jäähdytyskeskukseen 50 metrin syvyyteen.

Investointi vähentää Helenin hiilidioksidipäästöjä, koska lämpöpumpuilla voidaan korvata fossiilisia polttoaineita kaukolämmön tuotannossa. Uusien lämpöpumppujen yhteenlaskettu uusiutuva lämmitysteho vastaa noin 10 000 kerrostalohuoneiston lämpötehon tarvetta.

Vuosi 2016 toi lisää aurinkoa ja pellettejä

Tähän tilaan Esplanadin jäähdytyskeskuksessa asennetaan kaksi suurta lämpöteholtaan 22 MW ja jäähdytysteholtaan 15 MW lämpöpumppua.

Kivihiilen käyttöä vähennetään

Vuoden 2016 syksyllä käytiin myös vilkasta kivihiilikeskustelua. Helen kannattaa kivihiilen käytön vähentämistä kustannustehokkaasti toteutettuna. Helen myös investoi tällä hetkellä eniten Suomessa kivihiilen käytön vähentämiseen. Helsingin monipuolinen energiajärjestelmä mahdollistaa monenlaiset uudet ratkaisut, joilla ilmastoneutraalius voidaan toteuttaa.

Kerromme lisää hankkeistamme ja tuomme näkökulmia ajankohtaisiin keskusteluihin blogissamme jälleen ensi vuonna. Helenin Uutta voimaa -blogi uudistuu vuodenvaihteen jälkeen sekä sisällöltään että ulkonäöltään. Pysy siis kuulolla!

Blogitiimi toivottaa lukijoilleen onnellista ja energistä uutta vuotta 2017.

Teksti: Marina Galkin-Aalto