Blogi / 24.3.2017

Earth Hourin hengessä

Taitaa olla jo yhdeksäs kerta, kun osallistun WWF:n maailmanlaajuiseen Earth Hour -tapahtumaan ja kannan korteni kekoon ilmaston puolesta. Tällä kertaa aion tehdä vielä konkreettisemman teon ilmastopäästöjen vähentämiseksi kuin pelkän valojen sammuttelun kynttiläillallisen kera.

Teksti: Rauno Tolonen

Teen nimittäin henkilökohtaisen Lämpölupauksen, koska se sopii mielestäni vielä valojen sammutteluakin paremmin Earth Hourin henkeen. Merkitseehän yhden asteen lämpötilan pudotus vain termostaattia kääntämällä noin viiden prosentin säästöä lämmitysenergiassa ja samalla päästöissä.

Lämmityksen osuus Helsingin alueen kulutusperusteisista kasvihuonepäästöistä on yhä merkittävä huolimatta yhdestä maailman energiatehokkaimmasta energiajärjestelmästä ja uusiutuvan energialähteen osuuden kasvusta. Helsinki tavoittelee 20 prosentin päästövähennystä vuoteen 2020 ja hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä. Tavoite on linjassa Helenin oman ilmastoneutraalisuus-tavoitteen kanssa.

Helsingin päästöt vähentyneet

Tuloksiakin on saatu. Helsingin päästöt ovat vähentyneet vuodesta 1990 jo nyt yli tavoitellun 20 prosenttia, ja jo tehdyillä päätöksillä päästään 50 prosentin vähennykseen vuoteen 2030 mennessä. Tulos on kova myös kansainvälisesti ottaen huomioon, että samaan aikaan Helsinki on kasvanut voimakkaasti ja kasvaa edelleen. Asukaskohtainen päästövähennys on lähes 70 prosenttia.

Toki noihin prosentteihin pääseminen edellyttää vuositasolla mittavia, keskimäärin noin 40 - 50 miljoonan euron, investointeja Helsingin energiantuotantoon.

Matka ilmastoneutraaliuteen on vielä pitkä ja siinä tarvitaan niin isoja kuin pieniäkin ilmastotekoja meiltä kaikilta. Sinäkin voit osallistua tekemällä henkilökohtaisen Lämpölupauksen Earth Hourin hengessä. Voit myös käydä äänestämässä Helenin Lämpölupaus-kampanjaa Vuoden ilmastoteoksi!

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus Lämpö