Blogi / 31.3.2020

Miten korona vaikuttaa sähkön kulutukseen kotona, Helsingissä ja Suomessa?

Elämme erikoista kevättä. Koronavirus vaikuttaa meidän kaikkien elämään niin töissä kuin kotonakin. Mutta miten tilanne näkyy sähkön kulutuksessa?

Teksti: Petri Vihavainen

Suomessa sähkön käyttö lähes ennallaan

Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan suomalainen yhteiskunta kuluttaa sähköä toistaiseksi lähes tavalliseen tapaan. Koronavirus ei siis vielä juurikaan näy Suomen kokonaiskulutuksessa. Suurin sähkönkäyttäjä Suomessa on teollisuus, ja se näyttää edelleen toimivan.

Sähkön kulutus ja lämpötila Suomessa maaliskuussa 2020. Kuva: Fingrid

Helsingin sähkönkulutus vähentynyt 15 %

Helsingissä reilu puolet sähköstä kulutetaan palveluyrityksissä ja kolmannes kuluu asumisessa. Paljon sähköä käyttävää teollisuutta pääkaupungissa on vähän. Alkuvuodesta lämmin talvi näkyi Helsingin sähkönkulutuksessa. Tammi-helmikuussa sähkönkulutus pienentyi 3,5 % verrattuna viime vuoteen.

Koronaviruksen vaikutus näkyy voimakkaimmin palvelusektorin sähkönkäytössä. Kun palvelut ja toimistot ovat hiljentyneet ihmisten siirtyessä etätöihin koteihin, on sähkön käyttö kääntynyt laskuun. Kokonaisuudessaan Helsingin sähkönkulutus on vähentynyt jopa 15 % verrattuna normaaliaikaan.


Helsingin sähkönkulutus viikoilla 9-13. Koronaviruksen vaikutukset ovat alkaneet näkyä viikon 12 alusta lähtien.

Toimistoissa ja julkisissa palveluissa on normaalisti selkeä ero arkipäivien ja viikonloppujen välillä. Koronaviruksen myötä toimistoissa arkipäivien sähkönkulutus on pienentynyt ja toimistot ovat siirtyneet jatkuvaan viikonloppuun sähkönkäytön perusteella.


Sähkönkulutus eräässä helsinkiläisessä toimistokiinteistössä (viikot 9-13). Viikoilla 9-11 on selkeä ero sähkönkulutuksessa arkipäivien ja viikonlopun välillä. Viikolla 12 lähes koko toimiston henkilöstö on siirtynyt etätöihin ja toimistokiinteistön sähkönkulutus on samalla tasolla kuin normaalisti viikonloppuna.

Kerrostalokodissa kulutuspiikit siirtyneet arkeen

Kotitaloudet voivat seurata omaa energiankulutustaan Helenin palvelusta. Lapsiperheessä, jossa lapset ovat siirtyneet koulusta kotikouluun ja vanhemmat tekevät kotona töitä etänä, sähkönkulutus on arkena noussut. Varsinkin kaukolämmitteisissä kodeissa tämä on todennettavissa. Sähkölämmitteisissä kodeissa lämmitys vie leijonanosan sähköstä ja vaikutus ei näy yhtä selkeästi.

Koronaviruksen aikaan ruokaa tehdään kotona myös päivisin, ja astianpesukone käy päivittäin. Tietokoneita käyttävät sekä vanhemmat työntekoon että lapset koulunkäyntiin. Myös arki-iltoina ollaan normaalia enemmän kotona, koska harrastukset on peruttu. Saattaa saunakin lämmetä viikonlopun lisäksi myös arkisin. Nämä kaikki nostavat arkipäivien kotien sähkönkulutusta.


Kaukolämmitteisen 94-neliöisen kerrostaloasunnon sähkönkäyttö helmikuulta ja maaliskuun lopulta. Koronaviruksen takia kotona on kaksi aikuista etätöissä ja kaksi koululaista etäkoulussa. Arjen ja viikonlopun sähkönkäytöt ovat kääntyneet päinvastaiseksi, nyt arkena kuluu enemmän sähköä kuin viikonloppuisin.

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö