• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Kohta palaa bioöljy Sakarinmäessä

Sakarinmäen koulukeskukselle tulevan uudenlaisen lämmitysjärjestelmän rakentaminen etenee. Maalämpöjärjestelmä on otettu käyttöön ja bioöljy sekä aurinkokeräimet ovat kuluvana vuonna tulossa osaksi hybridilämmitysjärjestelmää.

Pääosa energiasta maalämmöstä

Sakarinmäen maalämpöjärjestelmän 21 porareikää, yhteispituudeltaan 6,3 kilometriä, saatiin lämmöntuotantoon tammikuun alussa, sopivasti ennen pakkasia. Pienistä haasteista huolimatta järjestelmä on saatu toimimaan. Koulukeskuksen lämmöntarpeesta katettiin alkuvuodesta maalämmöllä jo yli 50 prosenttia ja säätöjen jälkeen odotamme pääsevämme asetettuun tavoitteeseen. Alkuperäisten laskelmien mukaan maalämmöllä pystytään kattamaan koulukeskuksen tarpeesta vuositasolla noin 80 prosenttia.

Bioöljyä maaliskuussa

Öljylämpökeskuksen roolina on varmistaa lämmön riittävyys pakkasilla ja turvata lämmönsaanti mahdollisissa maalämpöjärjestelmän häiriötilanteissa. Keskus on toiminut lähes kymmenvuotisen historiansa ajan polttoöljyllä.

Ensimmäinen erä bioöljyä toimitetaan säiliöön maaliskuussa. Pääsemme kokeilemaan bioöljyn ja polttoöljyn sekoituksen toimivuutta ja vaikutuksia prosessiin. Paperilla kokonaisuus vaikuttaa toimivan hyvin, joten käytännön kokemuksia odotamme jo malttamattomina. Toivottavasti ehdimme koekäyttämään bioöljyjä vielä ennen kesää, jotta tuloksia ei tarvitse odottaa syksyyn asti.

Bioöljyt kehittyvät

Lämmityskäyttöön tarjottavien biopohjaisten öljyjen markkinat ovat vielä kehittymässä ja valmistajilta on saatavissa vasta koe-eriä. Odotamme mielenkiinnolla lämmityskäyttöön soveltuvien nestemäisten biopolttoaineiden kehitystä.

Juhani Aaltonen

Juhani Aaltonen

Juhani Aaltonen on aina ollut kiinnostunut ympäristöasioista, mikä toi hänet kaukolämmön ja -jäähdytyksen pariin. Hänen tehtävänään on varmistaa, että lämpöä riittää myös talvipakkasilla ja että kaukolämmöllä parannetaan jatkossakin kaupunki-ilman laatua. Juhanin kiinnostus lämmittämiseen heräsi jo alle kouluikäisenä, kun hänen kotitaloaan lämmitettiin aurinkoenergian ja öljyn yhdistelmällä.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 19.12.2016

Sakarinmäen koulun lämmöntuotanto livenä!

Sakarinmäen koulukeskuksen maalämmöllä, aurinkolämmöllä ja bioöljyllä käyvän lämpökeskuksen energiantuotantoa voi nyt seurata reaaliaikaisena verkkosivuillamme ja paikan päällä koulun aulassa.
  • 19.12.2016

Sakarinmäen koululle vuoden uusiutuva energiateko -kisan kunniamaininta!

Sakarinmäen koulukeskuksen öljylämmityksen korvaaminen yli 80-prosenttisesti uusiutuvalla energialla on saanut Motivan vuoden uusiutuva energiateko 2013 -kilpailussa kunniamaininnan.

  • 19.12.2016

160 neliötä aurinkolämpöä Östersundomiin

Sakarinmäen koulukeskuksen viereen on asennettu 16 aurinkolämpökeräintä, joiden yhteispinta-ala on 160 neliömetriä. Keräimet ovat kaksi metriä korkeita ja viisi metriä leveitä.