• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Negawatit ovat tärkeä osa hiilineutraalia tulevaisuutta

Helsingin energiajärjestelmän energiatehokkuus on viritetty huippuunsa, mutta tavoitteena on parantaa sitä edelleen.

Olemme sitoutuneet energiatehokkuuden jatkuvaan parantamiseen elinkeinoelämän keskusliiton ja työ- ja elinkeinoministeriön välisessä energiatehokkuussopimuksessa vuosille 2008–2016.

Pumppuja ja puhaltimia uusittu

Kaikki voimalaitokset ja lämpökeskukset ovat energiakatselmusohjelman piirissä ja niissä havaittuja energiatehokkuustoimenpiteitä on toteutettu jo melkoinen joukko. Erilaisia pumppuja ja puhaltimia on uusittu, lämpöhäviöitä pienennetty sekä säätö- ja ohjaustekniikkaa paranneltu.

Suurin yksittäinen toimenpide on kuitenkin ollut Vuosaaren B-voimalaitoksen turbiinien modernisaatiot, joita jatketaan tänä vuonna. Kahden turbiinin modernisaatiolla on jo saavutettu 158 400 MWh vuotuinen sähkön säästö ja arvioitu vuonna 2014 tuleva lisäsäästö on 29 000 MWh vuodessa. Yhteensä energian tuotantopuolella on ”tehty negawatteja” vuoteen 2013 mennessä noin 220 000 MWh vuodessa, mikä vastaa yli 100 000 kaukolämmitteisen kerrostalokaksion vuosittaista sähkönkulutusta ja yli 10 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

Jakelun häviöt pieniä

Tuotannon ohella myös energian jakelua on tehostettu. Kaukolämpöverkon lämpöhäviöitä on pienennetty noin 4000 MWh/v ja sähkön siirtohäviöitä 570 MWh/v. Vuonna 2013 kaukolämpöverkon häviöt olivat 7,2 % ja sähköverkon 2,9 %.

Häviöt ovat sekä kansallisesti että etenkin kansainvälisesti verrattuna pieniä: sähköverkon keskimääräiset häviöt olivat Suomessa viime vuonna 3,2 %. Eri maiden väliseen tilanteeseen voit tutustua Maailmanpankin tilastoissa, Suomi on tilaston kärkisijoilla.

Rauno Tolonen

Rauno Tolonen

Rauno Tolonen on energiatehokkuuden puolestapuhuja. Hän etsii ratkaisuja, joista hyötyvät niin kuluttajat kuin energiayrityskin – ympäristöä unohtamatta. Vapaa-ajallaan Rauno lataa akkuja kalastuksen parissa, vaikka tiedostaakin ettei vetouistelu ole niitä kaikkein energiatehokkaimpia tapoja kalastaa.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 19.12.2016

Paljon ihmisiä, paljon energiaa

Helsingissä asuu yli 600 000 ihmistä. Tällainen väkiluku tarvitsee merkittävän määrän sähköä ja lämpöä.

  • 19.12.2016

Tähtisadetta ja aurinkoa

Suomen kaukolämpöjärjestelmä sai taas kansainvälistä tunnustusta. Tällä kertaa Kansainväliseltä energiajärjestöltä IEA:lta, joka antoi maiden välisessä vertailussa Suomen kaukolämpö-, kaukojäähdytys- ja yhteistuotantojärjestelmille parhaan mahdollisen arvosanan eli täydet viisi tähteä.

Suomella valtava päästövähennyspotentiaali sähkön ja lämmön yhteistuotannossa

Vuoden 2014 joulukuussa julkaistiin mediassa valitettavan vähälle huomiolle jäänyt CODE2-hankkeen tiekartta sähkön ja lämmön yhteistuotannon edistämisestä.