• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Helikopterilennolla auringonlaskun jälkeen

  • 2016-12-19
Kaukolämpöverkkoa kuvattiin lämpökameralla Helsingin öisellä taivaalla.

Teksti: Heli Kuusisto

Helsingin kaukolämpöverkkoa kuvattiin helikopterista Pohjois- ja Itä-Helsingissä maaliskuun lopussa. Lämpökamerakuvauksilla paikannetaan mahdollisia lämpövuotoja sekä seurataan ja analysoidaan siirtojohtojen kuntoa.

Helikopterilennot tehtiin öiseen aikaan auringonlaskun jälkeen, jolloin liikennettä kaduilla oli vähän, eikä auringonpaiste haitannut lämpökameran toimintaa.

– Kaukolämpöverkkoa kuvataan lämpökameralla 300 metrin korkeudesta. Kuvattavaksi valittu alue lennetään helikopterilla läpi ns. edestakaisin viipaloiden. Kuvia kertyy useita kymmeniä tuhansia. Mahdolliset vuotokohdat näkyvät kuvissa lämpimänä alueena, lennolla mukana ollut kunnonhallinnan asiantuntija Jouni Carpén kertoo.

– Kertyneestä kuvamateriaalista saimme raportit analysoitavaksi. Mahdolliset vuotokohdat tutkitaan.

Kaukolämpövuotoja ennätyksellisen vähän  

Helsingissä kaukolämpövuotojen määrä on vähentynyt koko 2000-luvun ajan huolimatta siitä, että kaukolämpöverkko laajenee jatkuvasti uusien asuinalueiden myötä. Järjestelmällinen työ kaukolämpöverkon kunnonhallinnassa sekä uusi teknologia luovat hyvän perustan luotettavalle toimitusvarmuudelle.

Helikopterilennolla auringonlaskun jälkeen

 

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 16.2.2017

Riittääkö lämpö pakkasilla?

Kylmien pakkasjaksojen aikana kysytään usein: Riittääkö Helsingissä lämpö? Yksiselitteinen vastaus on: kyllä riittää. Se, että uskaltaa vastata myönteisesti ja lyhyesti, perustuu useiden asioiden huomioimiseen ja ennakolta varautumiseen.

  • 19.12.2016

Lämpöä cityyn (insinööri vs. viestintäihminen)

Haluan kertoa teille muutaman asian siitä, miten Helsinki lämpiää. Tällä kertaa yritän muuttaa insinöörikielen vähemmän insinööriksi.

  • 12.2.2018

Energiaverkkojen pyörteissä

Energiaverkoista on moneksi. Sähköverkot ja kaukolämpöverkot siirtävät energiaa voimaloista asiakkaille. Mutta mitä eroja niillä on? Ja mikä tekee energiaverkoista älykkäitä?