Earth Hourin hengessä

Taitaa olla jo yhdeksäs kerta, kun osallistun WWF:n maailmanlaajuiseen Earth Hour -tapahtumaan ja kannan korteni kekoon ilmaston puolesta. Tällä kertaa aion tehdä vielä konkreettisemman teon ilmastopäästöjen vähentämiseksi kuin pelkän valojen sammuttelun kynttiläillallisen kera.

Teen nimittäin henkilökohtaisen Lämpölupauksen, koska se sopii mielestäni vielä valojen sammutteluakin paremmin Earth Hourin henkeen. Merkitseehän yhden asteen lämpötilan pudotus vain termostaattia kääntämällä noin viiden prosentin säästöä lämmitysenergiassa ja samalla päästöissä.

Lämmityksen osuus Helsingin alueen kulutusperusteisista kasvihuonepäästöistä on yhä merkittävä huolimatta yhdestä maailman energiatehokkaimmasta energiajärjestelmästä ja uusiutuvan energialähteen osuuden kasvusta. Helsinki tavoittelee 20 prosentin päästövähennystä vuoteen 2020 ja hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä. Tavoite on linjassa Helenin oman ilmastoneutraalisuus-tavoitteen kanssa.

Helsingin päästöt vähentyneet

Tuloksiakin on saatu. Helsingin päästöt ovat vähentyneet vuodesta 1990 jo nyt yli tavoitellun 20 prosenttia, ja jo tehdyillä päätöksillä päästään 50 prosentin vähennykseen vuoteen 2030 mennessä. Tulos on kova myös kansainvälisesti ottaen huomioon, että samaan aikaan Helsinki on kasvanut voimakkaasti ja kasvaa edelleen. Asukaskohtainen päästövähennys on lähes 70 prosenttia.

Toki noihin prosentteihin pääseminen edellyttää vuositasolla mittavia, keskimäärin noin 40 - 50 miljoonan euron, investointeja Helsingin energiantuotantoon.

Matka ilmastoneutraaliuteen on vielä pitkä ja siinä tarvitaan niin isoja kuin pieniäkin ilmastotekoja meiltä kaikilta. Sinäkin voit osallistua tekemällä henkilökohtaisen Lämpölupauksen Earth Hourin hengessä. Voit myös käydä äänestämässä Helenin Lämpölupaus-kampanjaa Vuoden ilmastoteoksi!

Rauno Tolonen

Rauno Tolonen

Rauno Tolonen on energiatehokkuuden puolestapuhuja. Hän etsii ratkaisuja, joista hyötyvät niin kuluttajat kuin energiayrityskin – ympäristöä unohtamatta. Vapaa-ajallaan Rauno lataa akkuja kalastuksen parissa, vaikka tiedostaakin ettei vetouistelu ole niitä kaikkein energiatehokkaimpia tapoja kalastaa.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Earth Hour – henkilökohtainen haaste

WWF:n koordinoima maailmanlaajuinen Earth Hour -ilmastotapahtuma järjestetään nyt Suomessa kahdeksatta kertaa, ja Helen on tälläkin kertaa mukana. Helenin tavoitteena on hiilineutraalius 2050, joten meidän tavoitteemme ovat kampanjan suhteen yhteneväiset.

Voinko minä vaikuttaa ilmastonmuutokseen?

Helenin Lämpölupaus-kampanja kannustaa suomalaisia ottamaan konkreettisen askeleen päästöjen vähentämiseen. Kodin sisälämpötilaa väliaikaisesti laskemalla voidaan vähentää energiatuotannon päästöjä, kun kulutusta lasketaan erityisesti talven energiapiikkien aikana.
  • 19.12.2016

Viisi väitettä Lämpölupauksesta

Joko sinä olet tehnyt Lämpölupauksen? Lokakuussa alkanut Lämpölupaus-kampanjamme on kirvoittanut paljon keskustelua ja nostanut esiin hyviä kysymyksiä ja mielenkiintoisia väitteitä.