Pellettikattila tositoimissa

Suomen suurimmassa pellettikattilassa Helsingin Salmisaaressa on sytytetty ensitulet. Puupelletillä korvataan fossiilisten polttoaineiden käyttöä Helenin kaukolämmön tuotannossa.

Kerroimme aiemmassa blogikirjoituksessa, kuinka Salmisaaren uusi pellettikattila saapui keväällä Helsinkiin Euroopan halki viidessä osassa. Kattilalohkojen nostot ja niitä seuranneet asennustyöt sujuivat suunnitellusti, ja kesällä valmistui kattilan asennus.

Kattilaa paikalleen nostettaessa laitosrakennuksesta ei ollut pystyssä juuri muuta kuin teräsrunko. Tärkeitä kesän aikana saavutettuja etappeja olivatkin mm. katon ja julkisivujen valmistuminen. Putkiliitynnät on myös saatu valmiiksi, ja piha on saanut päälleen uuden asfaltin. Toki viimeistelytöitä vielä riittää, mutta on hienoa todeta rakennuksen muistuttavan jo valmista lämpölaitosta.

Itse kattilan ohella muiden prosessilaitteiden, kuten kuljettimien, pumppujen ja puhallinten sekä sähkö- ja automaatiolaitteiden asennukset saatiin alkusyksystä pakettiin. Putkistojen, kaapeleiden ja lämpöeristeiden asennukset voidaan myös todeta valmiiksi.

Nyt ollaan jo niin pitkällä, että kattilassa palaa pellettiliekki – tällä viikolla saimme todistaa yhdessä laitostoimittaja Valmetin kanssa laitoksen pelletti-ensitulet .

Pellettikuorma puretaan Salmisaaren voimalaitoksella. Pelletti siirtyy kuljettimen ja pystynostimen avulla siiloon ja edelleen jauhimiin, joissa se jauhetaan pölyksi. Jauhimista pellettipöly puhalletaan pölysiiloon, josta se puhalletaan pölyputkea pitkin polttimille poltettavaksi.

Pellettikuorma puretaan Salmisaaren voimalaitoksella. Pelletti siirtyy kuljettimen ja pystynostimen avulla siiloon ja edelleen jauhimiin, joissa se jauhetaan pölyksi. Jauhimista pellettipöly puhalletaan pölysiiloon, josta se puhalletaan pölyputkea pitkin polttimille poltettavaksi.

Laitoksen toimittava automaattisesti

Pelkkä tulen loimu kattilan näkölasin läpi ei tietenkään vielä riitä. Kattilan pitää säätyä eri tehotasoille; sen tulee käynnistyä luotettavasti, ja pelletin täytyy palaa puhtaasti. Tärkeimpänä kaikesta, laitoksen on toimittava turvallisesti kaikissa tilanteissa.

Niin, ja kaiken tämän on tapahduttava automaattisesti. Tämä vaatii paljon testaamista, virittämistä ja säätämistä, mikä ottaa vielä aikansa ennen kuin laitos voidaan todeta valmiiksi. Vaikka lämpölaitoksen valmistumiseen onkin vielä matkaa, tuotetaan koekäyttöjen aikana kaukolämpöverkkoon tänä talvena jo kosolti uusiutuvaa kaukolämpöä.

Kaukojäähdytetty lämpölaitos

Salmisaaren pellettilämpölaitos on kaukolämpöverkon ohella liitetty kaukojäähdytyksen piiriin: laitoksen sähkö- ja automaatiotilat jäähdytetään Helenin omalla kaukojäähdytyksellä. Näin huonetilojen hukkalämpö voidaan kierrättää kaukolämpöverkkoon eikä energiaa hukata erillisten jäähdytyskompressorien käyttöön.

Uusiutuvaa kaukolämpöä

Helenin tavoitteena on ilmastoneutraali energiantuotanto. Salmisaaren pellettilämpölaitos tuottaa valmistuttuaan uusiutuvaa kaukolämpöä noin 25 000 kerrostalokaksion tarpeisiin. Puupelletillä korvataan fossiilisten polttoaineiden käyttöä Helenin kaukolämmön tuotannossa.

Pellettilämpölaitoksen valmistumisen myötä pelletin käyttö polttoaineena Helenin energiantuotannossa kasvaa merkittävästi. Pellettiä on poltettu kivihiilen joukossa Salmisaaressa vuodesta 2014 ja Hanasaaressa vuodesta 2015 lähtien. Kun uusi lämpölaitos käy täydellä teholla, Helenin käyttämän pelletin määrä yli kolminkertaistuu tämän hetken tilanteeseen nähden.

Pellettikuormaa puretaan Salmisaaressa.

Pellettikuormaa puretaan Salmisaaressa.

Suomen suurimman pellettikattilan polttoaineteho on noin 100 MW. Jättikattila on korkeudeltaan 14-metrinen.

Suomen suurimman pellettikattilan polttoaineteho on noin 100 MW. Jättikattila on korkeudeltaan 14-metrinen.

Salmisaaren pellettilämpölaitos -rakennuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Virkkunen & Co

Salmisaaren pellettilämpölaitos -rakennuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Virkkunen & Co

Lue lisää mediatiedotteesta.

Aleksi Nurmi

Aleksi Nurmi

Aleksi Nurmi työskentelee Helenin investointiprojektien parissa. Hän on kiinnostunut uuden tekniikan soveltamisesta energiantuotantoon, ja innostuu ryhmässä ratkaistavista haasteista. Toimiva ryhmä onkin ehdoton edellytys projektin onnistumiselle. Silloin lopputuloksena on tehokkaasti tuotettua, käyttövarmaa ja ympäristöystävällistä energiaa helsinkiläisille.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 30.3.2017

Suomen suurin pellettikattila saapui

Tästä se lähtee! Nimittäin Suomen suurimman pellettikattilan pystytys. Kattilan ensimmäinen osa nostettiin illalla 28.3. rakenteilla olevalle lämpölaitokselle Helsingin Salmisaaressa. Pellettikattilan reilut kaksi kuukautta kestänyt matka Puolasta Sefakon tehtaalta Sędziszówn kaupungista Salmisaareen on ohi.

Salmisaaren pellettilämpölaitoksen perustustyöt vauhtiin

Helenin ensimmäisen pellettilämpölaitoksen rakennusprojektissa saavutettiin joulukuussa merkittävä virstanpylväs, kun kattilalaitoksen perustustyöt pääsivät alkamaan.

Sitran selvitys osoittaa, että Helsinki näyttää mallia ilmastoratkaisuissa

Lämmön ja sähkön yhteistuotanto on tärkein ilmastoratkaisu, jonka hyödyntäminen muissa maissa yhtä kattavasti kuin Suomessa ja Tanskassa vähentäisi päästöjä huomattavasti.