• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Tekoälystä vauhtia energiamurrokseen

Uutta voimaa -sarjan uusimmassa jaksossa syvennytään digitalisaatioon, joka soluttautuu yhä vahvemmin meidän arkeen, myös energia-alalla. Mukana studiossa ovat pääomasijoittajana toimiva Taneli Tikka sekä Helenin digitaalisista ratkaisuista vastaava johtaja Tuomas Teuri. 

Juha-Pekka Weckström, Tuomas Teuri ja Taneli Tikka.

Uudet digitaaliset ratkaisut ja alustat yleistyvät yhä nopeammin. Digitalisaation vaikutus ulottuu myös energia-alaan ja sen tulevaisuuteen. Digitalisaation hyödyt ovat mittavat, sillä se luo uusia ratkaisuja ja mahdollisuuksia, monipuolistaa energiapalveluita ja edesauttaa hiilineutraalitavoitteiden saavuttamisessa.

Suuri hyötyjä digitalisaatiossa on tuiki tavallinen energiankäyttäjä, energiayhtiön asiakas. Meillä Helenissä digitaalisen kehityksen keskiössä ovat verkko- ja digikanavat sekä vuorokauden ympäri saatavilla olevat palvelut. Oma Helen -sovelluksesta Helenin asiakkaat voivat tarkkailla sähkönkulutustaan ja hoitaa mutkattomasti sopimus- ja laskutusasioita. Kuten Tuomas Teuri keskustelussamme nostaa esiin, asiakaslähtöisyys on meille sydämenasia.

Datalla on valtava rooli uusien energiapalveluiden rakentamisessa. Katseet kääntyvät erityisesti palveluiden personointimahdollisuuksiin. Kuluttajalle voidaan esimerkkisi antaa henkilökohtaisia suosituksia energiakäytöstä. Näin asiakas pääsee itse vaikuttamaan koko järjestelmän toimintaan ja energian tuotantotarpeeseen.

Data edesauttaa niin Heleniä kuin muitakin energiayhtiöitä hiilineutraaliuden rakentamisessa ja ilmastohaasteen ratkaisemisessa. Datan ja tekoälyn kehitetään tuotantoprosesseja yhä joustavammaksi ja tehokkaammaksi. Helen on tehnyt muiden hiilineutraali-investointien ohella sijoittanut myös datan ja tekoälyn hyödyntämiseen sijoittamalla hollantilaiseen kasvuyritykseen Gradyentiin.

Keskustelussamme Taneli Tikka nosti esiin kuluttajien toiveen vihreiden arvojen huomioimisesta myös energiasektorilla. Hiilineutraaleja tuotteita tarjoamme jo lämmitykseen, sähkönkäyttöön ja omaan paikalliseen energiantuotantoon. Digitaalisten työkalujen ja algoritmien avulla voimme kehittää vieläkin vaikuttavampia palveluita, sillä ne auttavat optimoimaan energian siirtoa, tuotantoa ja kulutusta - eli koko energiajärjestelmää. Näin vähennämme päästöjen määrää.

Tekoäly ja esineiden internet vaikuttavat meidän kaikkien arkeen. Keskustelussamme nousi esiin myös sisäisen yhteistyön ja avoimen verkostomaisen työskentelyn tärkeys digiloikassa. Yhdistämällä voimamme saamme koko digipotentiaalin hyötykäyttöön.

Hyppää mukaan digiloikkaan ja kuuntele mielenkiintoinen keskustelunavaus!

Tutustu keskustelusarjan muihin jaksoihin

Juha-Pekka Weckström

Juha-Pekka Weckström

Teknillistä fysiikkaa korkeakoulussa opiskellut Juha-Pekka on luotsannut toimitusjohtajana Realia Groupia, Digitaa ja TeliaSoneraa. Nyt hän rakentaa Helenistä markkinoiden asiakaskeskeisimmän energiayhtiön, jonka tavoitteena on hiilineutraalius 2035. Vapaa-ajallaan JP pelaa golfia ja tennistä, metsästää ja mökkeilee.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin