Kokemuksia / 9.3.2023

Täysin energiaomavarainen taloyhtiö

Postipuiston kerrostalo lämpenee ja viilenee hiilineutraalisti. Ilmarisen ja Helenin kehittämä ainutlaatuinen energiaratkaisu hyödyntää monipuolisesti useita eri lämmönlähteitä niin, ettei pisaraakaan mene hukkaan.

Teksti: Marjukka Puolakka

Helsingin Postipuiston asuinalueelle rakennettu Rullakkokatu 1 on nollapäästöinen kerrostalo, jossa on 113 kodin lisäksi kaksi liiketilaa, työnteon yhteiskäyttötiloja ja saunaosasto. Elokuussa 2021 valmistunut talo rakennettiin Pasilan entisen maaliikennekeskuksen paikalle.

”Halusimme kehittää Suomeen täysin uudentyyppisen energiakokonaisuuden, joka mahdollistaa energiatehokkaan ja vähähiilisen asumisen. Helen lähti vastuullisena toimijana kumppaniksemme. Olimme molemmat uuden äärellä”, sanoo Ilmarisen tiimi- ja rakennuttajapäällikkö Niina Nurminen.

Ylijäämälämpö voidaan syöttää kaukolämpöverkkoon naapurikiinteistöjen hyödynnettäväksi.

Maalämpöön ja -viileään perustuva ratkaisu koostuu 14 kaivosta, joista kuusi on porattu Ilmarisen omistaman rakennuksen ja kahdeksan viereisen pysäköintilaitoksen alle. Lämmitystä täydentävät talon alakerran kaupan kylmälaitteiden lauhdelämpö ja kiinteistön jätevesien hukkalämpö. Kaupan hukkalämpö varastoidaan kesällä maaperään talvea varten. Talon katolla olevien aurinkopaneelien sähkö vähentää ostosähkön tarvetta.

”Vain noin kymmenesosan rakennuksen koosta vievä kauppa kattaa lähes puolet kiinteistön lämmöntarpeesta. Jos eri lämmönlähteiden yhteistuotannossa jäädään plussalle, voidaan ylijäämälämpö syöttää Helenin kaukolämpöverkkoon naapurikiinteistöjen hyödynnettäväksi."

Helen toimitti energiaratkaisun kokonaispalveluna suunnittelusta älykkäästi ohjattuun käyttöön ja kunnossapitoon rakennuksen koko elinkaarelle.

Postipuiston Rullakkokatu 1:ssä on nyt asuttu reilu vuosi, jonka aikana koko kiinteistö on ollut lämmityksen ja jäähdytyksen suhteen täysin omavarainen.

Rullakkokatu 1 on uraauurtava esimerkki energiaomavaraisesta kiinteistöstä.

”Kiinteistöjen energiatehokkuus on ollut Ilmarisen kiinteistörakennuttamisen ytimessä. Rullakkokatu 1 on uraauurtava esimerkki energiaomavaraisesta kiinteistöstä, joka toteutettiin aidon ja tiiviin yhdessä tekemisen kautta.”

Euroopan lämpöpumppuyhdistys myönsi lämpöpumpputoimittaja Oilonille ja Helenille The Heat Pump -palkinnon Postipuiston innovatiivisesta ja useita lämmönlähteitä hyödyntävästä lämmitysratkaisusta.

Faktaa

  • Ilmarinen on Suomen suurin yksityinen työeläkevakuutusyhtiö. Sen omistavat yhtiön asiakkaat.
  • Yhteisiä eläkevaroja sijoittamalla yhtiö turvaa nykyisten ja tulevien eläkkeiden rahoitusta.
  • Kiinteistösijoitusten osuus sijoitetuista eläkevaroista on noin 12 prosenttia.
  • Ilmarisen ilmastotiekartan mukaan yhtiön tavoitteena ovat hiilineutraalit kotimaiset kiinteistösijoitukset vuoteen 2035 mennessä.