Uutinen / 3.11.2021

Toimistokiinteistö Helsingin Käpylässä turvaamassa pohjoismaista sähköjärjestelmää

Helen Sähköverkon Osmontien toimistokiinteistössä on monipuolinen energiaratkaisu, joka koostuu aurinkopaneeleista, sähköautojen latauspisteistä ja sähkövarastosta. Sähkövaraston avulla toimistokiinteistö osallistuu marraskuusta alkaen myös koko pohjoismaisen sähköjärjestelmän turvaamiseen.

Osmontien toimistokiinteistön energiaratkaisu viitoittaa tietä kohti uutta energia-aikakautta. Toimistokiinteistön sähkönkulutus vaihtelee. Kiinteistön katolla aurinkopaneelit tuottavat päivisin sähköä toimitilojen jäähdytykseen ja lataavat sähkövarastoa. Sähköautojen lataus voi aiheuttaa hetkellisen sähkönkulutuksen huipun, ja päiväsaikaan sähköä kuluu muutenkin enemmän kuin yöllä. Sähkövaraston yhtenä tehtävänä on tasata hetkellisiä piikkejä.

Marraskuusta alkaen Osmontien sähkövarasto alkaa tehdä töitä myös vuorokauden ympäri. Yöaikaan ja viikonloppuisin, jolloin kiinteistön sähkönkulutus on vähäisempää, sähkövarastoa hyödynnetään pohjoismaisilla reservimarkkinoilla.

Ohjelmistokehitys mahdollistaa monipuoliset ratkaisut

Osmontien toimiston sähkövarastoa käytetään Fingridin taajuusohjattuna käyttöreservinä. Markkinoilla ollessaan sähkövarasto säätää jatkuvasti siten, että pohjoismaisessa sähköjärjestelmässä tuotannon ja kulutuksen välinen tasapaino säilyy.

Ohjelmistokehitys on avainasemassa ja mahdollistaa sähkövaraston monipuolisen käytön eri tarkoituksiin.

- Panostamme kiinteistöjen älykkääseen ohjaukseen ja energianhallintaan. Ohjelmistoalustan avulla voimme kehittää räätälöidyn ratkaisun kunkin asiakkaan tarpeisiin ja ohjata teknologianeutraalisti asiakkaan kokonaisuutta, kertoo liiketoiminnan kehityspäällikkö Kristiina Siilin Helenistä.

Sähkövarastojen merkitys kasvaa, kun vaihtelevan tuotannon, tuulen ja auringon määrä sähköjärjestelmässä kasvaa. Helen panostaa sähkövarastoihin monin tavoin: Suvilahti on ollut toiminnassa jo vuodesta 2016 ja kesällä yhtiö julkaisi investointipäätöksen Lakiakangas 3-tuulipuiston yhteyteen rakennettavasta sähkövarastosta.

Sähkövarasto hyödyttää asiakasta

Reservimarkkinoille osallistumisesta maksetaan korvaus. Korvauksen suuruus määrittyy markkinahinnan mukaan. Myös arkipäivisin tehtävä sähkönkulutuksen tasaaminen hyödyntää asiakasta. Esimerkiksi Helsingissä sähkönsiirtotariffiin kuuluu tehomaksu, joka veloitetaan kuukauden huipputehon mukaisesti. Mitä pienempi huipputeho on, sitä pienempi on kiinteistön tehomaksu.

Sähkövarasto voi tuoda rahallista hyötyä myös loissähkön kompensoinnissa. Loissähkö on sähköjärjestelmän tekninen suure, joka pitää kompensoida joko paikallisesti kulutuskohteessa tai erillisillä verkkoyhtiön loistehon kompensointilaitteilla. Loissähkön siirtäminen on maksullista asiakkaalle. Sähkövaraston avulla kiinteistön loisteho voidaan kompensoida paikallisesti tai vastaavasti sähkövarastoa voidaan tarjota verkkoyhtiön käyttöön tasapainottamaan koko sähköverkon loistehoa.

Faktat

 • Osmontien sähkövaraston teho on 125 kW ja energiakapasiteetti 132 kWh. Sähkövarasto on otettu käyttöön elokuussa 2019.
 • Sähkövarasto vastaa kooltaan kahta sähköauton akkua.
 • Monipuolisen energiaratkaisun omistus on hajautettu:
  • Aurinkopaneelit ovat Kiinteistö Oy Osmontie 38:n omistuksessa. Kiinteistöosakeyhtiön omistaa CMNPI Finland Ky.
  • Helen Sähköverkko Oy on kiinteistössä vuokralla ja omistaa sähköautojen latauspisteet.
  • Sähkövaraston omistaa Helen Oy, joka tuottaa palvelua tytäryhtiölleen Helen Sähköverkolle.
 • Helen toimii aggregaattorina, joka kokoaa asiakkaiden joustokuormat yhteen ja tarjoaa niitä markkinoille. Helenillä on rajapinnat sekä Fingridin reservimarkkinoille, että asiakkaan kulutukseen.
 • Lue lisää Helenin kulutuksen hallinnan ja optimoinnin ratkaisuista