Uutinen / 11.12.2023

Data paljastaa suomalaisten sähkönsäästöinnon hiipuneen

Viime talvena Helenin asiakkaat säästivät sähköä enemmän kuin koskaan. Nyt tilanne on kääntynyt päälaelleen: Helenin kuluttaja-asiakkaat käyttivät loka-marraskuussa 6 % enemmän sähköä kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna. Pörssisähköasiakkaiden sähkönkulutus on ylittänyt energiakriisiä edeltävän tason.

Helenin asiakasdata tämän vuoden loka-marraskuulta kertoo sähkönsäästöinnon hiipuneen: kuluttaja-asiakkaiden sähkönkulutus on noussut 6 % vuodentakaisesta. Kulutustaan ovat lisänneet erityisesti pörssisähkön valinneet kuluttaja-asiakkaat, joiden sähkönkulutus on lisääntynyt 13 % vuodentakaisesta. Luvut on lämpötilakorjattu, jotta ne olisivat vertailukelpoisia viime vuosin.

- Kiinnostuksen herääminen energiankulutusta ja sähkönsäästöä kohtaan vuosi sitten oli hienoa seurattavaa. Nyt talven kynnyksellä haluamme kannustaa asiakkaitamme miettimään aktiivisesti omaa sähkönkäyttöään ja vähentämään turhaa kulutusta, sanoo Helenin myynti- ja asiakaspalvelujohtaja Anu-Elina Hintsa.

Keväällä 2022 alkaneen energiakriisin myötä nousseet sähkön hinnat saivat Helenin asiakkaat säästämään sähköä viime talvena ennennäkemättömällä tavalla. Helenin kuluttaja-asiakkaiden sähkönkulutus oli tammikuussa 2023 huimat 16 prosenttia pienempi tammikuuhun 2022 verrattuna.

Tärkeintä on välttää turhaa kulutusta

Sähkön säästämisestä on hyötyä niin yksilötasolla kuin koko yhteiskunnan näkökulmasta.

- Ylimääräisen kulutuksen karsiminen on tehokkain keino varmistaa, että yhteiskunnassa riittää sähköä kaikissa tilanteissa. Säästämällä sähköä erityisesti silloin, kun sähkön hinta on korkealla voit auttaa vähentämään sähköjärjestelmän kulutushuippuja ja varmistamaan sähkön riittävyyden Suomessa, sanoo Hintsa.

Talvella kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti lämmitykseen liittyvään sähkönkulutukseen. Hyviä säästön paikkoja löytyy todennäköisimmin kylpyhuoneen lattialämmityksestä, ilmanvaihdosta ja huonelämpötilojen tarkastamisesta.

- Olemme halunneet tehdä oman sähkönkulutuksen seurannan mahdollisimman helpoksi. Oma Helen -palvelussa voi muun muassa seurata tekemiensä sähkönsäästötoimien vaikutusta kulutukseen jopa tuntitasolla, Hintsa kertoo.

Opi fiksuksi energiankäyttäjäksi

Fiksuksi energiankäyttäjäksi -pikakurssilla voit kerrata energiansäästöön liittyvät faktat, oppia säästöniksejä ja kääntää kotisi sähkönkulutuksen laskuun.

Lue lisää

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö