Uutinen / 18.4.2024

Helen ja Vireon yhteistyöhön vetytankkausaseman rakentamiseksi Helsinkiin

Helen teki aiemmin huhtikuussa investointipäätöksen Helsingin ensimmäisen vihreän vedyn tuotantolaitoksen rakentamisesta Vuosaareen. Nyt Helen ja Vireon ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen, jonka tavoitteena on mahdollistaa raskaalle liikenteelle tarkoitetun vetytankkausaseman rakentaminen laitoksen yhteyteen. Kumppanuus on merkittävä edistysaskel vetyyn pohjautuvien kestävien polttoaineratkaisujen käyttöönotossa.

Helenin investointi 3H2 Helsinki Hydrogen Hub -nimeä kantavaan vihreän vedyn tuotantolaitokseen korostaa yhtiön sitoutumista vetyliiketoiminnan kehittämiseen. Tuotantolaitos palvelee sekä liikennesektoria että teollisia toimijoita ja sen tavoitteena on lisätä koko Helsingin energiajärjestelmän joustavuutta. Vedyn tuotannon yhteydessä syntyvä hukkalämpö hyödynnetään Helenin kaukolämpöverkossa, mikä lisää laitoksen energiatehokkuutta sekä joustavuutta ja vähentää hiilidioksidipäästöjä.

– Kestävä liikennesektori vaatii etenkin raskaan liikenteen osalta useita päästöttömiä ratkaisuja. Vety on hiilineutraali vaihtoehto niille segmenteille, joita on vaikea sähköistää. Uusien kestävien ratkaisujen käyttöönotto edellyttää yhteistyötä, ja olemme innoissamme yhteistyöstämme Vireonin kanssa, kertoo Helenin vetyliiketoiminnasta vastaava johtaja Tuukka Hartikka.

3H2 Helsinki Hydrogen Hub sijaitsee strategisesti keskeisellä paikalla. Vuosaari on yksi Suomen merkittävimmistä logistisista solmukohdista, mikä tekee siitä ihanteellisen kohteen raskaalle liikenteelle tarkoitettujen päästöttömien polttoaineratkaisujen tarjoamiseen. Helenin kanssa toteutettava hanke on osa Vireonin visiota perustaa Suomen ensimmäinen vetykäytävä, joka kulkee nelostietä pitkin pääkaupunkiseudulta Tornioon ja yhdistää Suomen pohjoismaiseen vetyverkkoon. Vireon sai hiljattain 4,2 miljoonaa euroa EU:n rahoitusta raskaan liikenteen vihreän vedyn tankkausasemien rakentamiseen Suomeen.

– Olemme erittäin tyytyväisiä yhteistyöhömme Helenin kanssa 3H2-projektissa, ja jatkamme projektin suunnittelua yhdessä. Tavoitteenamme on kumppanoitua eri logistiikkatoimijoiden kanssa, ja kutsunkin kaikki vedyn raskaalle liikenteelle tarjoamista mahdollisuuksista kiinnostuneet olemaan minuun suoraan yhteydessä, toteaa Vireonin projektijohtaja Juho-Matti Uuksulainen.

Øystein Tørlen, Tuukka Hartikka ja Juho-Matti Uuksulainen

Norwegian Hydrogenin Chief Technology Officer Øystein Tørlen, Helenin vetyliiketoiminnasta vastaava johtaja Tuukka Hartikka ja Vireon Hydrogenin Project Director Juho-Matti Uuksulainen.

Vuonna 2027 käyttöön otettava vetytankkausasema pyrkii täyttämään EU:n AFIR-asetuksen standardit, mikä edistää merkittävästi Suomen ympäristötavoitteita ja tukee maan siirtymistä kestäviin energiaratkaisuihin. Helen aikoo käynnistää puhtaasti uusiutuvilla energialähteillä valmistetun vihreän vedyn tuotannon Vuosaaren pilottilaitoksessa vuonna 2026. Kyseessä on merkittävä virstanpylväs koko Suomen vihreässä siirtymässä.

– Vedyn tuotanto ja jakelu kulkevat käsi kädessä, emmekä malta odottaa, että pääsemme tarjoamaan Helenin laitoksessa tuotettua vihreää vetyä asiakkaillemme Suomessa. Vireonilla on kunnianhimoiset tavoitteet kattavan vetytankkausverkoston rakentamisesta Suomeen ja muualle Pohjolaan, ja yhteistyömme Helenin kanssa on tärkeä osa suunnitelmiemme toteuttamista, sanoo Vireonin toimitusjohtaja Per Øyvind Voie.

Lue lisää aiheesta

Helen Hiilineutraalisuus Yritykset