Uutinen / 30.5.2024

Vihreä siirtymä laskee helsinkiläisten kaukolämmön hintaa

Helenin kaukolämmön energiamaksun hinnat heinä–joulukuulle 2024 ja energiamaksun hintaennuste tammi–kesäkuulle 2025 on julkaistu. Kaukolämmön kokonaishinta laskee keskimäärin arviolta 5,3 prosenttia. Laskun taustalla ovat investoinnit fossiilista energiantuotantoa syrjäyttävään puhtaaseen energiantuotantoon.

Helen siirtyy kohti hiilineutraalia lämmöntuotantoa, joka perustuu yhä vahvemmin uusiutuvan biomassan sekä erilaisten hukka- ja ympäristölämpöjen hyödyntämiseen. Lisäämme tulevina vuosina myös sähkökattiloiden käyttöä. Helenin tavoitteena on hiilineutraali energiantuotanto vuoteen 2030 mennessä ja polttamisesta luopuminen vuoteen 2040 mennessä.

– Pitkäaikaiset ja mittavat investointimme puhtaaseen energiaan alkavat nyt näkyä konkreettisesti. Olemme iloisia voidessamme laskea kaukolämmön hintaa, mikä tekee siitä entistä houkuttelevamman vaihtoehdon helsinkiläiskotien ja -kiinteistöjen lämmitykseen. Vihreän siirtymän investointimme nousevat tänä vuonna yli 600 miljoonaan euroon ja lopetamme kivihiilen käytön tulevan lämmityskauden jälkeen huhtikuussa 2025, Helenin lämpö- ja jäähdytysliiketoiminnasta vastaava johtaja Timo Aaltonen toteaa.

Kaukolämmön perustuotteen energiamaksun hintojen ja hintaennusteen julkaisun yhteydessä tuomme myyntiin myös uuden määräaikaisen ja kiinteähintaisen kaukolämpötuotteen, jolla kaukolämmön hinnan voi lukita kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Kiinteähintainen kaukolämpö sopii asiakkaille, jotka haluavat ennakoida lämmityskustannuksiaan ja vähentää niihin kohdistuvia hinnanvaihteluita.

Uudistunut kaukolämpö

Kaukolämmön kokonaishinta on muodostunut vuoden 2024 alusta lähtien perus- ja energiamaksuista. Asiakaskohtainen perusmaksu määräytyy vuosittain tarkastettavan käyttötehon mukaan ja se pysyy muuttumattomana aina vuoden kerrallaan. Perusmaksun avulla varmistamme häiriöttömän lämmön toimituksen ja huolehdimme siitä, että lämpöä riittää kaikille kylmimmilläkin pakkasilla.

Kuukausittain vaihtuva energiamaksu perustuu käytettyyn lämpöenergiaan ja sen hintaan. Mitä enemmän kiinteistöä lämmitetään ja lämmintä käyttövettä käytetään, sitä enemmän lämpöenergiaa kuluu. Energiamaksun tammi–kesäkuun 2025 hintaennuste vahvistetaan ja heinä–joulukuun 2025 hintaennuste julkaistaan marraskuussa 2024.