Urakoitsijoille

KKL-pätevyys ja yhteistyösopimus

Helen edellyttää kaikilta hyväksymiltä urakoitsijoiltaan voimassa olevaa SuLVI ry:n myöntämää KKL-pätevyyttä sekä voimassa olevaa urakointiyrityksen yhteistyösopimusta Helenin kanssa kaukolämpö- ja kaukojäähdytysverkon alueella. Ks. Helenin kaukolämmön- ja jäähdytyksen urakointi ja urakointioikeuksien haku  

Yhteistyösopimus ja urakointioikeudet

Vastuuhenkilö (urakoitsija) rekisteröityy dokumenttien latauspalveluun ja täyttää yritystä ja itseään koskevat tiedot. Yritystietojen perusteella Helen lähettää yhteistyösopimuksen allekirjoitettavaksi yrityksen yhteyshenkilölle. Hyväksyttyämme urakointioikeudet saat sähköpostiisi aktivointilinkin tunnuksineen, joilla voit kirjautua palveluun.

Urakointipiirustusten toimitus

Kaukolämpöurakoitsija toimittaa Helenille urakointipiirustukset ennen asennustöiden aloittamista dokumenttien latauspalvelun kautta. Jos sinulla on jo tunnukset palveluun, voit kirjautua heti.

Urakointipiirustuksia koskevia ohjeita

Kytkentäkaavion tulee olla selkeä ja luettava ja se toimitetaan yhtenäisenä piirustuksena, ei erillisinä sivuina. Laitevalinnoilla täydennetyt kytkentäkaaviot tulee toimittaa pdf-muodossaEmme vastaanota paperipiirustuksia 1.4.2018 jälkeen.

Kaukolämmön kytkentäkaaviossa esitetään seuraavat tiedot

  • Lämmitystekniset tiedot ja Lämmönjakokeskuksen tiedot -taulukot
  • Säätökäyrät
  • Toimintaselostukset
  • Econet-kojeiden, uima-allas-siirtimen, sulanapitoputkiston yms. kytkennät
  • Tulo- ja kierrätysilmakojeiden esimerkkikytkennät
  • Rinnakkaislämmön kytkennät (esim. PILP, maalämpö ja aurinkolämpö)

Kytkentäkaavio sisältää lämmönjakohuoneen pohjapiirroksen mittakaavassa 1:50. 

Lämmönjakohuoneen pohjapiirustuksessa esitetään seuraavat tiedot

  • Lattian korko
  • Vesimittarin paikka
  • Vesi-, viemäri- ja lämpöputket ja kaukolämpöjohtojen sijoitus
  • Mahdolliset muut tilaan tulevat laitteet esitetään tilavarauksina PILP, Sprinkler, yms.

Arvioitu vuotuinen energiankulutus, sopimusvesivirta, käytettävissä oleva paine-ero (tiedon saa Heleniltä), mahdolliset kiinteistön yhteydessä olevat kylmät tilat sekä tiedossa olevat muutokset jne. ilmoitetaan Lämmitystekniset tiedot- ja/tai Lämmönjakokeskuksen tiedot -taulukon lisätiedoissa.

Lisäksi kytkentäkaaviossa tulee olla otsikkotaulu, josta ilmenee mm. kohteen nimi/omistaja, osoite, kaupunginosa-, kortteli- ja tonttitiedot sekä tehtävän kaukolämpötyön luonne (esim. muutos, laajennus, saneeraus). Piirustukset varustetaan Helenin hyväksymän urakoitsijan leimalla ja sekä vastuuhenkilön allekirjoituksella ja nimenselvennyksellä.

Huomioithan, että urakointipiirustusten keskimääräinen tarkastusaika on noin 1 viikko piirustusten saapumisesta. Toimittamalla piirustukset hyvissä ajoin ennen töiden aloitusta varmistat liittämisprosessin sujuvan toiminnan.

Asiakaslaitteiden tarkastus

Urakoitsija voi tilata asiakaslaitteiden tarkastusajan sen jälkeen, kun urakoitsijan kytkentäkaavio on hyväksytty Helenillä ja sähkösyöttö mittauskeskukselle on tehty sille tarkoitetun sinetöitävän sulakkeen takaa.

Ajanvaraus arkisin klo 8.00–10.00.

Kaukolämpö: 040 185 2345
Kaukojäähdytys: 040 354 5693

Lisätietoa asiakaslaitteista ja urakointipiirustuksista

Energiateollisuus ry:n julkaisu Rakennusten kaukolämmitys, määräykset ja ohjeet K1/2021 (pdf)

Kaukolämmön suunnittelu- ja urakointiohjeet Helenin verkkoalueella (pdf)
Ohje sisältää myös Helenin tekemät muutokset ja lisäykset K1/2021 -julkaisuun.

Työmaa-lämpöä rakennusajan tarpeisiin