Blogi / 19.12.2016

Hanasaaren pellettijärjestelmän koekäyttö alkaa pian

Hanasaaren voimalaitokselle on rakennettu kesän aikana pellettijärjestelmät, joilla puupellettiä voidaan syöttää voimalaitoskattiloihin ja siten korvata kivihiilen polttoa.

Teksti: Teemu Nieminen

Järjestelmän käyttöönoton jälkeen Hanasaaren voimalaitoksella voidaan tuottaa uusiutuvalla polttoaineella sähköä ja kaukolämpöä. Tavoitteenamme on korvata voimalaitoksen polttamasta kivihiilestä 5–7 % puupelleteillä.

Kesällä pellettityömaalla on ollut vilskettä ja voimalaitoksen maisemaan ovat nousseet massiiviset pelletin varastosiilot sekä kuljetinjärjestelmät porrastorneineen. Perustustyöt saatiin valmiiksi suunnitelmien mukaisesti ja työmaa eteni aikataulussa. Pellettisiilojen saapumisesta ja asennuksesta ilmestyi täällä blogissakin juttu heinäkuussa.

Kuvassa oikealla näkyy kesällä asennettu siilo. Vasemmalla pelletinpolttokokeita varten vuonna 2012 rakennettu siilo.

Näiden ulkoa näkyvien osien lisäksi voimalaitoksen seinien sisäpuolelle on rakennettu pellettien annostelulaitteet, joista syöttö polttoon tapahtuu. Samoin sähkö- ja automaatioasennukset ovat kulkeneet näiden ns. mekaanisten asennusten rinnalla ja ovat lähes täysin valmiit.

Hanasaari_pellettilaitteet

Nyt kun laiteasennukset alkavat olla valmiit, siirrymme testaamaan ja koekäyttämään järjestelmiä. Syys- ja lokakuun aikana teemme testejä laitteille ilman pellettejä, jonka jälkeen marras- ja joulukuussa suunnittelemme polttavamme ensimmäiset pelletit voimalaitoksessa. Testien tarkoituksena on varmistaa että pellettijärjestelmän laitteet toimivat turvallisesti ja luotettavasti.

Tulevan talven aikana kerätään kokemuksia ja viritellään voimalaitosta polttamaan pellettejä mahdollisimman tehokkaasti. Voimalaitoksen kattilat ovat suunniteltu polttamaan kivihiiltä, joten muutos pellettiin ei varmasti ole täysin ongelmaton, kuten Salmisaaressa viime lämmityskaudella huomattiin. Hanasaaren voimalaitoksella on kuitenkin tehty testejä pelletin poltosta vuodesta 2013 lähtien, joten aivan tyhjältä pöydältä emme joudu tällä kertaa aloittamaan.

Puupelleteillä tuotettua uusiutuvaa kaukolämpöä myydään nyt myös kotitalousasiakkaille. Sinäkin voit tukea uusiutuvan energian tuotantoa pääkaupunkiseudulla: kun hankit uusiutuvaa kaukolämpöä, Helen sitoutuu lisäämään uusiutuvan kaukolämmön tuotantoa tuplamäärän ostettuun nähden. Me Helenin insinöörit odotamme kovasti että pääsemme uusien bioenergiahankkeiden kimppuun!

Hanasaaren pellettijärjestelmän koekäyttö alkaa pian

Syyskuinen näkymä itäväylän puoleisen pellettisiilon katolta Suvilahden suuntaan.

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus Lämpö