Blogi / 19.12.2016

Viileämpi koti on mukavampi koti

On kesä ja kuuma. Hiki valuu pitkin selkää ja öisin pyörii sängyssä unelmoiden viileämmästä unesta.

Teksti: Anni Sarvaranta

Tämä on varmaan meille kaikille kerrostaloissa asuville tuttu tunne. Kuinka moni voi oikeasti sanoa, että kesällä ei olisi koskaan ollut kodissa jopa liian lämmin?

Kyllä se niin on, että sopivasti viileä koti luo mukavan ja terveellisen asuinympäristön, ja Helen tarjoaa yhä useammalle helsinkiläiselle tähän mahdollisuuden. Kysynnän mukaan laajennamme jatkuvasti kaukojäähdytysverkkoamme, joka tällä hetkellä kattaa lähes koko kantakaupungin.

Kaukojäähdytys toimii siten, että kylmä vesi siirretään putkilla viilentämään taloa. Asiakkailta palaavan jäähdytysveden lämpö otetaan talteen, vesi jäähdytetään uudelleen ja lähetetään jälleen koteja viilentämään.

Järjestelmän avulla pystymme siis myös keräämään auringon kiinteistöihin synnyttämän lämmön talteen ja jatkojalostamaan se kaukolämmöksi. Viime kesänä keräsimme kaukojäähdytyksen avulla ylimääräistä lämpöenergiaa hyötykäyttöön yli 40 000 000 kWh. Määrä vastaa noin 20 000 uuden 80-neliöisen kerrostalohuoneiston vuotuista lämmitystarvetta.

Kaukojäähdytys sopii niin uusiin kuin vanhoihinkin kerrostaloihin. Uusissa taloissa jäähdytys kannattaa huomioida jo rakennusta suunniteltaessa. Olemassa olevissa kiinteistöissä kannattaa putkiremontin yhteydessä tehdä jäähdytysputkistot nousukuiluihin ja jakoputkistot aina huoneistojen sisälle asti, vaikka jäähdytystä ei heti otettaisikaan käyttöön – tällainen menettely mahdollistaa jäähdytyksen myöhemmän hankinnan helposti.

Suosittelen kerrostaloissa asuville ja kaukojäähdytyksestä kiinnostuneille helsinkiläisille tutustumista nettisivuihimme, jossa kerrotaan tarkemmin kaukojäähdytyksen hankinnasta. Sivuilta voit myös selvittää, asutko sinä jäähdytysverkon alueella!

Sopivasti lämpimiä ja viileitä kesäöitä kaikille helsinkiläisille!

Lue lisää aiheesta

Lämpö