• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Viileämpi koti on mukavampi koti

  • 2016-12-19
On kesä ja kuuma. Hiki valuu pitkin selkää ja öisin pyörii sängyssä unelmoiden viileämmästä unesta.
Viileämpi koti on mukavampi koti

Teksti: Anni Sarvaranta

Tämä on varmaan meille kaikille kerrostaloissa asuville tuttu tunne. Kuinka moni voi oikeasti sanoa, että kesällä ei olisi koskaan ollut kodissa jopa liian lämmin?

Kyllä se niin on, että sopivasti viileä koti luo mukavan ja terveellisen asuinympäristön, ja Helen tarjoaa yhä useammalle helsinkiläiselle tähän mahdollisuuden. Kysynnän mukaan laajennamme jatkuvasti kaukojäähdytysverkkoamme, joka tällä hetkellä kattaa lähes koko kantakaupungin.

Kaukojäähdytys toimii siten, että kylmä vesi siirretään putkilla viilentämään taloa. Asiakkailta palaavan jäähdytysveden lämpö otetaan talteen, vesi jäähdytetään uudelleen ja lähetetään jälleen koteja viilentämään.

Järjestelmän avulla pystymme siis myös keräämään auringon kiinteistöihin synnyttämän lämmön talteen ja jatkojalostamaan se kaukolämmöksi. Viime kesänä keräsimme kaukojäähdytyksen avulla ylimääräistä lämpöenergiaa hyötykäyttöön yli 40 000 000 kWh. Määrä vastaa noin 20 000 uuden 80-neliöisen kerrostalohuoneiston vuotuista lämmitystarvetta.

Kaukojäähdytys sopii niin uusiin kuin vanhoihinkin kerrostaloihin. Uusissa taloissa jäähdytys kannattaa huomioida jo rakennusta suunniteltaessa. Olemassa olevissa kiinteistöissä kannattaa putkiremontin yhteydessä tehdä jäähdytysputkistot nousukuiluihin ja jakoputkistot aina huoneistojen sisälle asti, vaikka jäähdytystä ei heti otettaisikaan käyttöön – tällainen menettely mahdollistaa jäähdytyksen myöhemmän hankinnan helposti.

Suosittelen kerrostaloissa asuville ja kaukojäähdytyksestä kiinnostuneille helsinkiläisille tutustumista nettisivuihimme, jossa kerrotaan tarkemmin kaukojäähdytyksen hankinnasta. Sivuilta voit myös selvittää, asutko sinä jäähdytysverkon alueella!

Sopivasti lämpimiä ja viileitä kesäöitä kaikille helsinkiläisille!

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 19.12.2016

Helsingissä voit nauttia maailman energiatehokkaimmasta kaukolämmityksestä ja -jäähdytyksestä!

Taas on se aika vuodesta, kun talvitakit kaivetaan esille, vietetään aikaa yhä enemmän sisätiloissa ja mietitään, että onpas taas kylmä. Talvi tekee siis tuloaan. Mutta samaan aikaan on hyvä muistaa, että Helsingissä ihmisiä ja kiinteistöjä lämmitetään maailmanlaajuisesti ainutlaatuisella tavalla. Ainakin, jos on uskominen Global District Energy Climate Awards -kilpailun tuomaristoa, johon kuuluu energia-alan arvostetuimpia tahoja. Ja miksi emme uskoisi.
  • 19.12.2016

Tähtisadetta ja aurinkoa

Suomen kaukolämpöjärjestelmä sai taas kansainvälistä tunnustusta. Tällä kertaa Kansainväliseltä energiajärjestöltä IEA:lta, joka antoi maiden välisessä vertailussa Suomen kaukolämpö-, kaukojäähdytys- ja yhteistuotantojärjestelmille parhaan mahdollisen arvosanan eli täydet viisi tähteä.

Tunnustusta Helenin energiatehokkuustyölle

Helenin ylivoimaisesti suurin ja konkreettisin saavutus energiatehokkuuden saralla on Katri Valan lämpöpumppulaitos, jonka avulla hyödynnämme hukka- ja kierrätyslämpöjä tehokkaasti.