Hiilineutraalisuusohjelma
Helenin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Hiilineutraalisuusohjelmassa kerromme, miten vähennämme hiilidioksidipäästöjä ja riippuvuutta fossiilisesta tuontienergiasta sekä lisäämme energiaomavaraisuutta.
Kestävä energiajärjestelmä
Helsingin energia-alusta yhdistää puhtaan sähkön, luotettavan sähköverkon ja joustavan kaukolämmön vähäpäästöisiin asiakasratkaisuihin. Helenin kaukolämpöjärjestelmän joustavuus ja luotettava sähköverkko mahdollistavat energiantuotannon useista eri lähteistä.
Kaukolämpöverkko tarjoaa asiakkaillemme kilpailukykyisen, turvallisen ja toimitusvarman lämmitysvaihtoehdon. Sähkön tarve moninkertaistuu vihreän siirtymän myötä, ja toimitamme asiakkaillemme puhdasta sähköä. Vauhditamme siirtymää hiilineutraalisuuteen erilaisten digitaalisten palveluiden, IoT-ratkaisuiden, energiadatan ja digitaalisen käyttökokemuksen avulla.
Päästöjen vähentäminen
Helen on tehnyt määrätietoisia toimia päästöjen vähentämiseksi. Vuonna 2023 tulokset konkretisoituivat, kun helsinkiläisiä lähes 50 vuotta palvellut Hanasaaren voimalaitos lopetti toimintansa. Laitoksen sulkemisen myötä kivihiilen kulutuksemme puolittui ja energiantuotantomme otti mittavan loikan puhtaampaan suuntaan. Kasvihuonepäästömme* putosivat 40 prosenttia ja koko Helsingin päästöt 20 prosenttia. Seuraava merkittävä käännekohta on vuonna 2025, kun luovumme kivihiilen käytöstä kokonaan ja suljemme Salmisaaren voimalaitoksen. Helen on ensimmäisenä suomalaisena energiayhtiönä saanut Science Based Targets -aloitteelta (SBTi) virallisen hyväksynnän päästövähennystavoitteilleen.
Näin päästövähennyksemme* etenevät
2024 vähintään 60 % vuoden 1990 tasosta
Siirrymme kohti hajautettua lämmöntuotantoa ja kestävää energiajärjestelmää. Korvaamme tuotantoa hukkalämmöillä, kestävällä bioenergialla, energian varastoinnilla sekä ydin-, tuuli- ja aurinkovoimalla.
2025 vähintään 80 % päästövähenemä vuoden 1990 tasosta
Lämmöntuotantomme muodostuu valtaosin hukka- ja ympäristölämpöjä hyödyntävistä lämpöpumpuista, sähkökattiloista, energian varastoinnista ja kestävästä bioenergiasta. Tuotamme sähköä pääosin tuuli-, ydin-, vesi- ja aurinkovoimalla.
2030 vähintään 95 % vuoden 1990 tasosta
Kasvatamme entisestään tuuli- ja aurinkovoiman sekä polttoon perustumattoman lämmöntuotannon määrää erityisesti lämpöpumppuratkaisuilla. Kompensoimme jäljelle jääneet päästöt.
*Scope 1 -päästöt sisältävät Helenin suorien piipunpääpäästöjen, omien ajoneuvojen sekä kaasujen vuodoista aiheutuvat päästöt. Scope 2 -päästöt käsittävät puolestaan kuluttamamme energian päästöt. Scope 3 -päästöjen (3d) osalta tavoitteen piiriin kuuluvat osakkuusyhtiöiden energiantuotannon kasvihuonekaasupäästöt sekä ostetun ja jälleenmyydyn sähkön ja lämmön tuotantoon liittyvät päästöt. Tavoiterajat sisältävät biogeeniset päästöt ja poistot. Biogeeniset päästöt on käsitelty tavoitteessa nollapäästöisinä, koska kestävä biomassa on EU:n päästökaupassa nollapäästöinen.
Puhdas sähkö
Vihreä siirtymä on hyvin pitkälle sähköistymisen murros, jossa sähkön tarve moninkertaistuu. Tarvitsemme uutta, puhdasta sähköntuotantoa vastataksemme sähköistyvän yhteiskunnan tarpeisiin. Helenin sähköntuotanto koostuu jatkossa pääosin tuuli-, aurinko-, vesi- ja ydinvoimasta. 2020-luvun alussa teimme investointipäätökset useista suurista tuuli- ja aurinkopuistoista, jotka valmistuvat vuosien 2024 ja 2025 aikana. Lisäksi Olkiluoto 3:n valmistuttua vuonna 2023 ydinvoiman osuus Helenin sähköntuotannossa kasvoi merkittävästi.
Helen uudistaa sähköntuotantoportfoliotaan luopumalla kivihiileen perustuvasta fossiilisesta tuotantokapasiteetista ja lisäämällä vähäpäästöistä tuuli-, aurinko- ja ydinvoimakapasiteettia. Vuonna 2025 kokonaistuotannostamme noin 90 prosenttia on päästötöntä.
Samana vuonna vuosittainen tuulivoimatuotantomme ylittää aiemmin kivihiilellä tuotetun sähkön määrän. Sähköä ja lämpöä samanaikaisesti tuottavaa maakaasukapasiteettia tarvitaan silloin, kun päästötön tuotanto ei riitä kattamaan sähkön kysyntää, kuten kylminä ja tuulettomina pakkasjaksoina. Näissä tilanteissa tällä tuotannolla voi olla merkittävä rooli koko Suomen sähköjärjestelmän tukemisessa ja sähkön markkinahinnan vakauttamisessa. Oheisessa kuvassa on esitetty Helenin sähköntuotantokapasiteetin rakenne vuosina 2022 ja 2026. Vuoden 2026 kapasiteetti on kokonaisuudessaan rakenteilla.
Sähköverkko
Sähkön toimitusvarmuuden merkitys kasvaa yhteiskunnan sähköistyessä. Mahdollistamme Helsingin päästövähennykset liittämällä Helen Sähköverkon asiakkaiden vähäpäästöisen tuotannon sähköverkkoon niin, että se ei muodosta pullonkaulaa vihreälle siirtymälle.
Helen Sähköverkon investoinnit liittyvät kaupungin kehittymiseen sekä vihreän siirtymän edistämiseen. Yksi isoimmista tulevien vuosien verkkomuutoksista liittyy Läntiseen bulevardikaupunkiin, jota koskevista muutoksista Helen Sähköverkko ja Helsingin kaupunki allekirjoittivat toteutussopimuksen vuonna 2024. Helen Sähköverkon osalta kokonaisuus pitää sisällään Pitäjänmäen sähköaseman siirron uudelle sijainnille sekä sähköasemaan liittyvien suurjännitteisten 110 kilovoltin avojohtojen osittaisen kaapeloinnin maan alle Läntisen bulevardikaupungin kehittymisen mahdollistamiseksi.
Helsinki on viime vuosiin asti ollut sähkön siirron näkökulmasta omavarainen fossiilisen sähköntuotannon ansiosta. Tämä asiaintila on murroksessa, ja Helsingistä on tulossa sähkön tuoja. Yksi merkittävä tekijä kaupungin kehittymisen ja vihreän siirtymän kirittämiselle ovat Helsingin kaupungin, kantaverkkoyhtiö Fingridin ja Helen Sähköverkon suunnitelmat kantaverkon ulottamiselle Viikkiin. Yhteys valmistuu vuoteen 2026 mennessä.
Lisäksi tulevaisuudessa tarvitaan uusi 400 kilovoltin kaapeliyhteys lähemmäs keskustaa, koska kantaverkon kapasiteetti rajoittaa Helenin suunnittelemien hiilineutraalisuusinvestointien toteuttamista. Myös sähköasemien välisiä 110 kilovoltin kaapeliyhteyksiä on vahvistettava, jotta uusien lämpöpumppulaitosten ja sähkökattiloiden sähkön saanti voidaan varmistaa myös vikatilanteissa.
Sähkön varastointi ja joustavuus
Sähkövarastojen sekä joustopalveluiden tarkoituksena on tukea vihreää siirtymää, tasapainottaa sähkön hinnanvaihteluita ja turvata sähköjärjestelmän toimitusvarmuus. Helen on rakentanut tekoälyä hyödyntävän optimointikyvykkyyden sähkön joustomarkkinoille sekä investoinut vahvasti sähkövarastoihin. Vuonna 2023 lanseerasimme uuden sähkövarastojen operointiin keskittyvän palvelun, joka optimoi akkuihin varastoidun sähkön tarjoamisen sähkö- ja reservimarkkinoille.
Olemme tehneet investointipäätöksiä useista sähkövarastoista sekä tuuli- ja aurinkopuistojen yhteyteen että muihin lokaatioihin. Vuoden 2024 alussa investoimme 40 megawatin sähkövarastoon Nurmijärvellä. Vuonna 2023 päivitetyssä strategiassamme jousto on nostettu vihreän siirtymän ja kannattavuuden rinnalle yhdeksi kolmesta fokusalueesta. Tavoitteenamme on jatkaa investointeja sähkön varastointiin ja joustavuuteen myös tulevaisuudessa.
Kaukolämmön irtautuminen fossiilisista polttoaineista
Helsingin kestävä lämmöntuotanto rakentuu useasta eri lähteestä, joiden alustana toimii joustava kaukolämpöverkko. Kaukolämpöverkossa virtaava vesi voidaan lämmittää lukemattomilla eri tavoilla.
Siirrymme entistä sähköisempään ja hajautetumpaan lämmöntuotantoon, jonka keskiössä ovat hukka- ja ympäristölämpöjen hyödyntäminen, sähkökattilat sekä kestävä bioenergia. Vuonna 2030 fossiilisen tuotannon määrä laskee alle viiteen prosenttiin, ja lämpöpumppujen sekä sähkökattiloiden osuus on lähes kaksi kolmasosaa. Lisäksi kehitämme lämpökauppaa asiakkaiden ja muiden energiayhtiöiden kanssa. Vaikka Helenillä on myös fossiiliseen maakaasuun ja öljyyn perustuvaa kapasiteettia, arvioimme, että sen käyttö jää hyvin marginaaliseksi ja saavutamme 95 prosentin päästövähennystavoitteen vuoteen 2030 mennessä. Tällä kapasiteetilla on myös keskeinen rooli toimitus- ja huoltovarmuuden ylläpidossa sekä lämmön hintavakauden hallinnassa.
Investoinnit hiilineutraaliin energiantuotantoon parantavat kaukolämmön kilpailukykyä suhteessa kiinteistökohtaisiin ratkaisuihin, mikä mahdollistaa monipuolisen tuotetarjoaman asiakkaille. Helenin tavoitteena on, että asiakas pystyy osallistumaan energiajärjestelmän hallintaan omilla toimillaan siitä hyötyen. Helenin lämmityksen ja jäähdytyksen tuote- sekä palveluvalikoimaa kehitetään siten, että asiakas pystyy valinnoillaan määrittämään tavoitetason energian edullisuudella ja puhtaudelle.
Kaukolämmön päästöjen kehitys
Vuonna 2023 myydyn kaukolämmön ominaispäästöt vähenivät lähes 30 prosenttia vuodesta 2022. Tiekartan mukaan kaukolämmön päästövähennys on noin 70 prosenttia vuonna 2025 ja noin 95 prosenttia vuonna 2030. Myydyn kaukolämmön ominaispäästöjen arvioidaan olevan 16 grammaa hiilidioksidiekvivalenttia myytyä kilowattituntia kohden vuonna 2030. Hiilineutraalisuus saavutetaan kompensoimalla nämä jäljelle jäävät päästöt.
Taulukon päästöarviot kuvaavat normaalia vuotta. Vuosittaiset päästöt voivat vaihdella lämpötilasta, hyödykkeiden markkinahinnoista tai poikkeustilanteista johtuen. Päästöjä aiheuttavaa fossiilisista energiantuotantoa voidaan joutua lisäämään esimerkiksi fossiilittoman kapasiteetin vikatilanteissa, kylmien pakkasjaksojen aikana tai kun sähköjärjestelmässä on rajoitteita joko sähkön siirron tai kulutukseen nähden vähäisen sähköntuotannon vuoksi.
Joustava lämpö
Eri lämmöntuotantomuotojen oikea-aikainen hyödyntäminen tukee sähköistyvää yhteiskuntaa tarjoamalla joustoa sähköjärjestelmään. Kun lämmöntarve on suurimmillaan ja sähköstä on niukkuutta, voidaan hyödyntää bioenergiaa sekä lämpövarastoja.
Kun edullista sähköä on hyvin saatavilla, kaukolämpöä voidaan tuottaa sähköön pohjautuvilla tuotantomuodoilla ja ladata varastoja. Kehitämme myös joustavia kulutusratkaisuja yhdessä asiakkaidemme kanssa, jolloin vältämme ylilämmityksen ja mahdollistamme kysyntäjouston.
Tuotantokapasiteetti siirtyy pois fossiilisista
Helenin kivihiilikapasiteetista poistui valtaosa keväällä 2023 Hanasaaren yhteistuotantolaitoksen sekä Salmisaaren kivihiililämpölaitoksen lopetettua toimintansa. Salmisaaressa sijaitseva viimeinen kivihiilellä toimiva sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitos suljetaan 1.4.2025.
Jäljelle jäävä vähäinen fossiilinen tuotantokapasiteetti varmistaa myös lämmitysjärjestelmän toimitus- ja huoltovarmuutta sekä kaukolämmön hinnan vakautta.
Oheisessa kuviossa on esitetty Helenin lämmöntuotantokapasiteetin kehitys vuoteen 2030 asti. Lämpöpumppujen, sähkökattiloiden ja bioenergian määrä kasvaa tulevina vuosina voimakkaasti. Vuoden 2027 kapasiteetti on jo rakenteilla.
Kaukolämmön kysyntäjousto
Helen edistää kaukolämmön hiilineutraalisuutta optimoimalla omaa energiantuotantoaan ja lisäämällä lämpöjärjestelmän joustavuutta. Kehityksen mahdollistaa lämmöntuotannon sähköistyminen. Joustavuutta lisäävät erityisesti lämpökattilat ja -varastot, minkä lisäksi myös lämmön kuluttajilla on iso rooli kulutushuippujen tasaamisessa. Suomalaiset sähkön käyttäjät ovat viimeisten vuosien aikana ohjanneet kulutustaan yhä enemmän sähkön halvimmille tunneille hyödyttäen samalla koko sähköjärjestelmää. Myös lämpöjärjestelmä hyötyy jatkossa samasta toimintamallista. Suuressa osassa asuinrakennuksia tapahtuu ajoittain ylilämmittämistä, mikä lisää energiankulutusta ja kasvattaa samalla kaukolämpölaskuja.
Helen on aloittanut kaukolämmön kysyntäjouston osalta yhteistyön sekä Helsingin kaupungin asunnot Oy:n (Heka) että Helsingin kaupungin kanssa. Yhteistyön tavoitteena on kehittää kaukolämpöjärjestelmää ja mahdollistaa asiakkaiden kiinteistöjen lämmityksen sekä Helenin tuotannon yhteisoptimointi. Heka ja Helsingin kaupunki tavoittelevat joustolla kustannussäästöjä ja ympäristön kannalta kestävämpää energiankäyttöä. Keskeisenä tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä ja, että asiakas pystyy valinnoillaan määrittämään tavoitetason energian edullisuudella ja puhtaudelle. Kulutuksen ohjaus varmistaa myös huoltovarmuutta, koska sama energia saadaan poikkeustilanteissa kestämään pidempään.