Artikkeli / 16.5.2024

Millainen sähkösopimus sopii mökille?

Kesämökin sähkösopimuksen valinnassa on hyvä lähteä liikkeelle pohtimalla mökin käyttötarkoitusta sekä mökille ostettavan sähkön tarvetta. Onko mökkisi tai vapaa-ajan asuntosi käytössä vain kesäisin vai ympärivuotisesti? Entä lämpeneekö mökki tai vapaa-ajan asunto sähköllä, myös ympärivuotisesti? Lue vinkkimme kesämökin tai vapaa-ajan asunnon sähkösopimuksen valintaan.

Selvitä kesämökkisi sähkönkulutus

Mökin tai vapaa-ajan asunnon sähkönkulutus riippuu mökin käytöstä ja sen lämmityksestä. Pieni kesäkäytössä oleva vapaa-ajan asunto voi kuluttaa sähköä saman verran kuin kerrostaloyksiö eli noin 2 000 kilowattituntia vuodessa, kun taas suuremman ja hyvin varustellun kesämökin sähkönkulutus voi vastata omakotitalon kulutusta ollen noin 15 000 kilowattituntia vuodessa. Kesämökille saatavat sähkösopimusvaihtoehdot ovatkin samat kuin omaan asuntoon saatavissa olevat sopimusvaihtoehdot

Huomio sähkösopimustyyppiin

Kesäkäytössä olevan sähköistetyn mökin sähkösopimuksen valinnassa saattaa olla viisainta painottaa helppoutta ja huolettomuutta, sillä sähkönkulutus on useimmiten hyvin maltillista.

Ympärivuotisessa käytössä olevan vapaa-ajan asunnon sähkösopimuksen valintaa taas kannattaa tarkastella hieman tarkemmin, etenkin jos mökki lämpenee talvisin suoralla sähkölämmityksellä. Mikäli mökkiä käytetään ympäri vuoden, sähkösopimusta valitessa kannattaa ottaa huomioon kuinka paljon mökkiä käyttää minäkin vuodenaikana ja paljonko sen arvioitu sähkönkulutus on asuttuna ja asumattomana.

Määräaikainen sähkösopimus kesämökille

  • Pienille ja suuremmille kesämökeille ja vapaa-ajan asunnoille, jotka ovat käytössä sekä ympärivuotisesti että vain kesäisin
  • Tarkastele sopimusajanjakson pituutta käyttötarpeesi mukaan
  • Ennustettavuutta kaipaavalle

Määräaikaisella sähkösopimuksella vältät markkinoiden hintaheilahtelut ja sidot hinnan määräajaksi tiettyyn, ennakkoon tiedossa olevaan tasoon. Määräaikaisen ja kiinteähintaisen sähkösopimuksen hinta pysyykin samana koko sopimuskauden ajan.

Tutustu ja tilaa määräaikainen sähkösopimus:
Määräaikainen Perussähkö 24 kk
Määräaikanen Perussähkö 12 kk
Määräaikanen Perussähkö 30.9.2025 saakka

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

  • Pienelle tai vähäkulutuksiselle kesämökille tai vapaa-ajan asunnolle
  • Helppoutta ja huolettomuutta kaipaavalle, ympärivuotista tai lyhyempää sähkösopimusta tarvitsevalle maltilliselle sähkönkäyttäjälle
  • Soveltuu erinomaisesti kausiasujalle

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on helppo ja vakaa valinta, joka soveltuu etenkin pienille ja vähäkulutuksisille vapaa-ajan asunnoille. Toistaiseksi voimassa olevat sopimukset ovat hyviä valintoja myös lyhyempään tarpeeseen kesän yli, sillä ne ovat irtisanottavissa 14 vuorokauden irtisanomisajalla.

Tutustu ja tilaa toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus:
Perussähkö
Ympäristösähkö
Markkinahintasähkö

Pörssisähkö kesämökille

  • Pienelle tai suurelle kesämökille tai vapaa-ajan asunnolle, jossa ollaan valmiita seuraamaan sähkönkulutusta sekä ajoittamaan sähkönkäyttöä
  • Sopii niin kesämökeille kuin ympärivuotisiin vapaa-ajan asuntoihin, kulutuksesta riippumatta
  • Sähkönkäytön optimoijalle

Pörssisähkö on hyvä valinta kesämökille tai vapaa-ajan asunnolle, mikäli pystyt ajoittamaan sähkönkulutusta vuorokauden edullisimmille tunneille. Näin hyödynnät sähköpörssin halvimmat tuntihinnat ja sähkösi hinta on aina ajan tasalla. Ajankohtaiset pörssisähkön tuntihinnat löydät nettisivuiltamme tai Oma Helen -palvelusta.

Tutustu ja tilaa Pörssisähkö-sopimus kesämökille täältä:
Pörssisähkö

Lisää sähkösopimuksen valinnasta voit lukea Pörssisähköä, määräaikaista sähkösopimusta vai jotain siltä väliltä -artikkelistamme.

Hyödynnä aurinkopaneelit

Omalla aurinkovoimalalla tuotat sähköä mökillesi itse, jolloin ostettavan sähkön määrä vähenee. Itse tuotetusta aurinkosähköstä ei myöskään tarvitse maksaa sähköveroa tai siirtomaksua, ja paneelien asennuksesta voit saada kotitalousvähennyksen. Aurinkopaneelien tuottaman ylijäämäsähkön voit myydä sähköverkkoon tekemällä myyntisopimuksen (pientuotantosopimus) energiayhtiösi kanssa. Aurinkovoimalan soveltuminen verkkoon kytkettäväksi kannattaa tarkistaa paikalliselta verkkoyhtiöltä jo ennen sen hankintaa. Lue lisää täältä, miten vapaa-ajan asunnon aurinkopaneelit voivat tuottaa sähköä myös kaupunkikotiin. 

Heleniltä saat kaiken aurinkoenergian tuottamiseen tarvittavan yhdeltä, luotettavalta toimijalta. Käytämme asennuksiimme luotettavia alan huippuosaajia ja pidämme huolen siitä, että asennus on alan viimeisimpien säännöksien ja standardien mukaisesti suoritettu. 

Pyydä tarjous aurinkovoimalasta

Heleniltä saat aurinkovoimalan vapaa-ajan asunnolle tai omaan kotiin luotettavasti asennettuna.

Pyydä tarjous